Trump kan kandidaat voor hooggerechtshof voordragen: ook Romney zal hem steunen

De Amerikaanse president Donald Trump zal een nieuwe rechter voor het hooggerechtshof kunnen voordragen. Hij zal daarvoor genoeg Republikeinen aan zijn kant krijgen, want ook Mitt Romney heeft aangegeven dat hij zijn steun zal geven. Daarmee is in de Senaat een meerderheid bereikt van 51 zetels op 100. 

Na de dood van opperrechter Ruth Bader Ginsburg, die bijna 30 jaar lang een van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof was,  moet er een opvolger worden voorgedragen. Dat komt toe aan de zittende president, waarna de Senaat de kandidatuur moet goedkeuren. 

Maar de Democraten vinden dat het niet kan om in een verkiezingsjaar een nieuwe rechter van het Hooggerechtshof aan te wijzen, en al helemaal niet zo kort voor de verkiezingen van november. Ze hadden gehoopt enkele gematigde Republikeinen aan hun kant te krijgen. 

De Republikeinen hebben een meerderheid van 53 zetels in de Senaat. Tot nu toe ziet het ernaar uit dat twee Republikeinse senatoren tégen zullen stemmen. De Democraten hadden gehoopt dat Mitt Romney een derde tegenstemmer zou zijn. Romney, die in 2012 de presidentsverkiezingen verloor van Barack Obama, was begin dit jaar de enige Republikein die voor de afzetting van Trump stemde in het impeachment-proces.

Maar Romney zal ditmaal niet ingaan tegen Trump. Vandaag gaf hij aan dat hij nu eenmaal de wet moet volgen. "Als de kandidaat wordt voorgesteld, zal ik toetsen of die geschikt is", zei hij. Volgens Romney zijn er weliswaar precedenten over nominaties in verkiezingsjaren, maar gelden die niet wanneer de president en de meerderheid in de Senaat tot dezelfde partij behoren. 

Trump heeft al aangekondigd dat hij zaterdag een kandidaat zal voorstellen om Ruth Bader Ginsburg op te volgen. Zij stond bekend om haar liberale, progressieve standpunten. Trump kan nu opnieuw de kans grijpen om een conservatieve rechter aan te wijzen.

Meest gelezen