Alexander Dumarey

Vakbond ACOD over staking gevangenissen: "Al het goede werk van de afgelopen maanden wordt weggegooid"

Om 6 uur vanmorgen is in de gevangenissen een 48-urenstaking begonnen. Een deel van het personeel legt het werk neer, omwille van de bezoekregeling die versoepeld wordt. Zo zouden gedetineerden onder andere opnieuw mogen knuffelen met bezoekers. "We hebben 7 maanden hard gewerkt om het coronavirus buiten te houden en nu gaan ze op enkele dagen alles weggooien", zegt ACOD-afgevaardigde Dirk Vansprengel aan het stakerspiket aan de gevangenis van Merksplas.

Door de coronamaatregelen stonden er tot nu toe plexischermen als gedetineerden bezoek kregen en was er maar een minimum aan fysiek contact toegelaten. Dat zou met de nieuwe versoepelde bezoekersregeling nu veranderen en dat vinden de vakbonden te vroeg gezien het aantal coronabesmettingen blijft stijgen.

"We hebben 7 maanden hard gewerkt om het coronavirus buiten te houden en nu gaan ze op enkele dagen alles weggooien", zegt ACOD-afgevaardigde Dirk Vansprengel aan het stakerspiket aan de gevangenis van Merksplas.

We zijn vooral bang dat het veel moeilijker zal zijn om de versoepelingen terug te draaien als dat nodig zou zijn. Dat is zoals speelgoed afnemen van een kind

"We begrijpen dat de gedetineerden nood hebben aan fysiek contact, maar het is voor iedereen even door de zure appel bijten", zegt Vansprengel. "Als ze persé willen knuffelen, geef ze dan een knuffelkoe. Die staan er toch in Hoogstraten."

Volgens Vansprengel zullen ook de gedetineerden geen baat hebben bij de versoepelingen. "We zijn vooral bang dat het veel moeilijker zal zijn om de versoepelingen terug te draaien als dat nodig zou zijn. Dat is zoals speelgoed van een kind afnemen." De staking bij de gevangenissen duurt tot donderdagochtend 6 uur. Er is een minimumbezetting, waardoor politieagenten niet zullen moeten inspringen.

7 maanden zonder fysiek contact

Sergio Roman, het inrichtingshoofd van de gevangenis in Merksplas vindt dat fysiek contact met bezoekers wel moet kunnen. "7 maanden zonder fysiek contact is zowel voor de gedetineerde als voor zijn partner of kinderen heel zwaar", vertelt hij. "Het gevangeniswezen heeft de beslissing trouwens genomen na overleg met Sciensano. Er worden bovendien tijdens de bezoeken sowieso veiligheidsmaatregelen genomen."

Meest gelezen