Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Valse mail van zogenaamde gerechtsdeurwaarders in omloop: "Dit zijn géén deurwaarders, zeker niet betalen"

De Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders kreeg de afgelopen dagen honderden bezorgde telefoons en mails over een valse mail die rondgaat. Daarin vraagt een zogenaamde gerechtsdeurwaarder om een openstaande factuur te betalen. Anders worden goederen in beslag genomen. "Dit is niks minder dan oplichting. Wij raden aan om zeker niet te betalen", zegt de kamer.

"Geachte heer/mevrouw, eerder gisteren heb ik u tevergeefs geprobeerd te bereiken omwille het openstaande bedrag ter hoogte van €183,70, inzake dossiernummer BE67E2020", zo begint de mail meestal (al verschilt het bedrag en het dossiernummer wel telkens). In de mail wordt gedetailleerd uitgelegd dat er geen uitstel tot betaling meer wordt gegeven voor het bedrag, en dat een gerechtsdeurwaarder zal langskomen om alle goederen te noteren. Die zullen dan eventueel verkocht worden, zo klinkt het. De mails worden meestal ondertekend door gerechtsdeurwaarder "Lucas Jacobs" of "Johan Peeters".

Lucas Jacobs en Johan Peeters maken geen deel uit van het Belgische korps van gerechtsdeurwaarders. Dit is niks minder dan een poging tot oplichting

Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders

De Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders krijgt helaas vaker bericht van dergelijke valse mails, maar deze lijkt erg verspreid. "Deze week kreeg de Kamer honderden berichten van bezorgde burgers binnen, via telefoon of mail", staat te lezen in een persbericht.  De meldingen komen ook van heel wat verschillende plaatsen in Vlaanderen. 

Maar de mail is dus vals. "De  vermelde personen Lucas Jacobs en Johan Peeters maken geen deel uit van het Belgische korps van gerechtsdeurwaarders", klinkt het. "Het gaat hier om niks minder en niks meer dan een poging tot oplichting.  De  betrokken burgers moeten dus ook niet de openstaande som te betalen. Wie desondanks al heeft betaald, dient klacht in te dienen bij de politie." Ook de Nationale Kamer diende al klacht in tegen de valse mail. Daarnaast kan u ook melding doen bij het meldpunt van de Federale Overheidsdienst Economie.

Lees hieronder een fragment uit de valse mail, en lees daarna verder:

Een fragment uit de valse mail van zogenaamde gerechtsdeurwaarders.

Steeds meer cybercriminaliteit

Het aantal fraudegevallen via het internet blijft maar stijgen. Vorig jaar ontving het meldpunt internetfraude van de federale overheidsdienst Economie nog zo'n 26.000 meldingen, bijna de helft meer dan het jaar daarvoor. Er wordt ook verwacht dat het aantal nog zal stijgen. Tijdens de lockdown in de coronacrisis dit jaar bijvoorbeeld viel veel criminaliteit stil, maar cybercriminaliteit was daar niet bij.

Meest gelezen