Maatregelen gekoppeld aan kleurcodes: komt de Veiligheidsraad straks met een langetermijnplan voor de coronacrisis?

De Nationale Veiligheidsraad zit vanaf 9 uur bijeen om de huidige coronasituatie te evalueren en nieuwe maatregelen te bespreken. Het afkloppen van een langetermijnplan staat bovenaan de agenda van het hoge overleg. Mogelijk komt er een systeem met kleurcodes om de situatie in te schalen. Aan elke kleur zou dan een set van aangepaste maatregelen gekoppeld worden. Mogelijk gaat ook de bubbel van 5 op de schop.

“Wat we nodig hebben is een systeem met verschillende fases met verschillende maatregelen. Ierland is een goed voorbeeld.” Dat suggereerde viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) eerder deze week nog op Twitter.

Mogelijk wordt zo’n systeem nu ook in België geïnstalleerd. Achter de schermen zouden experten die de Nationale Veiligheidsraad adviseren zo’n systeem uitgedokterd hebben. Het voorstel moet nu nog afgeklopt worden door de beleidslieden die in de Nationale Veiligheidsraad zitten.

Wie zit in de Nationale Veiligheidsraad?

In de Nationale Veiligheidsraad zitten de belangrijkste vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van België. Uit de federale regering zijn dat de premiers, de vicepremiers, en de ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Defensie en Volksgezondheid. 

Zij worden aangevuld met ministers-presidenten van de verschillende gemeenschaps- en gewestregeringen. Verder zitten in de raad ook de topman van de federale politie, de voorzitter van de Risk Management Group, de voorzitter van directiecomité van de FOD Volksgezondheid en een vertegenwoordiger van het Crisiscentrum.

In Ierland werkt het systeem met vier kleuren, gaande van blauw over geel en oranje naar rood, afhankelijk van het “dreigingsniveau” van het coronavirus. De situatie wordt per kleurcode ingeschaald, afhankelijk van een aantal paramaters, zoals het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal COVID-patiënten op de intensieve zorg.

Als die waardes allemaal boven een bepaalde hoge drempel stijgen, wordt overgegaan naar code rood waarbij een lockdown van kracht wordt. De andere kant van het kleurenspectrum, code blauw, wordt pas van kracht als er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is.

In ons land zou dus ook zo’n systeem geïnstalleerd worden om te vermijden dat de Veiligheidsraad iedere keer met nieuwe maatregelen moet komen, telkens als de situatie ingrijpend verandert. 

Het systeem zou overigens per provincie gehanteerd worden, zodat er kort op de bal gespeeld kan worden, afhankelijk van de situatie in elke provincie. Al is daar nog discussie over, zo blijkt.

Concreet

Concreet nu: welke maatregelen kunnen er veranderen als het nieuwe systeem van kracht wordt? Mogelijk gaat de bubbel van 5 op de schop en wordt het concept vervangen door een soort van “contactbudget”. Afhankelijk van de kleurcode zou je dan nauw contact mogen hebben met een aantal personen. Bij code geel zouden dat 6 mensen per maand zijn, onder code oranje 3 personen en bij code rood zou dat dalen naar slechts één persoon.

Er is sprake van dat er meer verantwoordelijkheid gelegd zou worden bij de mensen zelf. Dus mogelijk worden die aantallen eerder aangekondigd als een advies.

Ook de regels voor evenementen en bijeenkomsten veranderen mogelijk. Zo zou worden afgestapt van de huidige maximumaantallen van 400 personen voor buitenactiviteiten en 200 voor binnenactiviteiten. In plaats daarvan zou gekeken worden naar de capaciteit van een terrein of zaal. De regels voor de horeca zouden onveranderd blijven, met tafels van maximaal 10 personen. 

Meest gelezen