100 Franse media: "Vrije meningsuiting sinds Tweede Wereldoorlog nooit méér bedreigd dan nu"

Zowat 100 kranten, tijdschriften en ook nationale tv- en radiozenders vragen in een open brief om meer steun voor de vrijheid van meningsuiting. De journalisten zeggen dat journalisten, maar ook burgers, figuurlijk en letterlijk onder vuur worden genomen omdat ze uitkomen voor hun mening. De aanleiding tot de brief zijn nieuwe doodsbedreigingen door jihadisten tegen het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. 

De lijst met ondertekenaars van de open brief "Ensemble défendons la liberté" is lang. De nationale zenders TF1 en Radio France, kranten van uiteenlopende signatuur zoals Le Figaro en Libération, maar ook tijdschriften als Paris Match en talloze regionale kranten hebben de open brief ondertekend en publiceren hem vandaag in heel Frankrijk. 

Het gaat fundamenteel over de bescherming van de vrijheid, een kostbaar goed sinds de Franse Revolutie in 1789.  De ondertekenaars vinden dat de vrijheid van meningsuiting sinds de Tweede Wereldoorlog nooit méér is bedreigd dan vandaag. 

Nieuwe doodsbedreiging Charlie Hebdo

Dat de open brief wordt gepubliceerd midden tijdens het proces over de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is geen toeval. Vijf jaar geleden werd bijna de hele redactie uitgemoord toen fanatieke moslimterroristen er schietend binnenvielen, nadat het tijdschrift een cartoon van de profeet Mohammed had gepubliceerd. 

Sinds het tijdschrift op 2 september de Mohammedcartoon opnieuw publiceerde, krijgt het opnieuw bedreigingen. Deze week is een medewerkster van Charlie Hebdo naar een schuilplaats moeten vluchten nadat ze met de dood was bedreigd. "Bedreigingen die een stuk verder gaan dan Charlie, want ze zijn ook gericht op alle media en zelfs de president van de Republiek", aldus Riss, cartoonist en directeur van het magazine. 

Het geweld van de woorden is stilaan veranderd in fysiek geweld

Briefschrijvers van Alliance de la presse d'information générale

Collectieve verontwaardiging

De ondertekenaars vragen niet alleen om voldoende politiebescherming. Ze willen de Franse burgers en beleidsmakers bewustmaken van de waarde van de grondwet, waarin de vrijheden verankerd zijn. "Alle meningen kunnen", staat er in de brief, "zolang ze maar niet de perken van die wet te buiten gaan". "Die vrijheden lijken ons zo vanzelfsprekend dat we soms hun voorrecht en comfort vergeten", staat in de open brief. "Ze zijn als de lucht die we inademen en die lucht wordt schaars." 

De vrijheden zijn als de lucht die we inademen en die wordt schaars

Alliance de la presse d'information générale

De brief verwijst naar totalitaire ideologieën, die geen kritiek dulden, soms onder het mom van religieuze teksten. Daardoor worden niet alleen journalisten, maar ook burgers die op sociale media hun mening uiten, bedreigd, staat in de brief. Ze klagen ook aan dat landen zonder vrijheid van meningsuiting, druk uitoefenen op kritische journalisten. 

Daarom roepen de briefschrijvers alle Franse burgers op om zich te verenigen: burgers, beleidsmakers, lokale besturen, maar ook journalisten, partijleden en verenigingen. "Onze tegenstanders moeten weten dat we samen aan één zeel trekken, hoe verschillend ook onze ideeën en geloofsovertuigingen mogen zijn."

Meest gelezen