26 straten in Antwerpse binnenstad worden versneld omgetoverd tot woonerven door coronacrisis

De stad Antwerpen gaat 26 straten versneld omvormen tot woonerven. "Door de coronacrisis zijn er meer mensen thuis en we merken dat er dringend nood is aan wandelstraten", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Het Antwerpse stadsbestuur heeft gemerkt dat er de laatste tijd meer mensen de stad verkennen per fiets of te voet. "Er zijn meer mensen thuis door de coronacrisis, en we voelen aan dat ze graag meer willen rondwandelen in de stad", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Daar willen we ruimte voor creëren."

De 16e-eeuwse binnenstad is daar niet overal ideaal voor, want er zijn veel smalle voetpaden waardoor het voor voetgangers vaak moeilijk is om elkaar op een veilige manier te kruisen. In een straat die ingericht is als woonerf hebben fietsers en voetgangers meer ruimte.  Auto's mogen er maximaal 20 kilometer per uur rijden. 

Er zijn meer mensen thuis door de coronacrisis en we voelen aan dat ze graag meer willen rondwandelen in de stad

Koen Kennis, schepen van Mobiliteit (N-VA)

Kleurrijke inrichting

De stad wil niet wachten op de definitieve heraanleg van de straten, want dat duurt nog even. Daarom krijgen de straten nu al kleurrijke schilderingen op het wegdek om aan te tonen dat het woonerven zijn. "Het wooncomfort en de leefbaarheid voor de bewoners zal hierdoor merkelijk verhogen", zegt Kennis. "We denken dat het ook een nieuwe impuls kan geven aan de horecazaken die er gelegen zijn."

De stad garandeert dat de woonerven goed toegankelijk zullen blijven voor hulpdiensten, leveranciers en vuilniswagens. 

Meest gelezen