PCR

AA Gent-Dynamo Kiev vanavond: niet alleen sportief spannend

De wedstrijd tegen Kiev, in de laatste voorronde van de Champions League, wordt niet alleen sportief een uitdaging voor AA Gent. De club werkte dag en nacht om organisatorisch alles af te stemmen op de strenge coronamaatregelen. Ook al zijn geen supporters welkom, er zijn verschillende kleurenzones met aangepaste maatregelen. Spelers en medewerkers moeten de strengste maatregelen volgen. 

In de play-off ronde speelt AA Gent vanavond de heenwedstrijd tegen Dinamo Kiev in de eigen Ghelamco Arena. Maar de organisatie heeft de Uefa in handen. Voor een Europese wedstrijd zijn er sowieso al regels en verplichtingen, maar door de coronacrisis zijn die nu nog strikter. Het stadion en de ruimte errond zijn vanavond verdeeld in 5 zones, telkens met andere maatregelen. De rode zone is de strengste en de grootste, en geldt voor alle spelers en medewerkers.

Grote rode zone

De rode zone is er onder meer voor spelers, hulpdiensten, ballenjongens en stewards, zegt veiligheidscoördinator van AA Gent Dirk Piens: “Wie in de rode zone wil, zal gecontroleerd worden op temperatuur en identiteit. Met een attest dat niet ouder is dan 2 dagen, moeten ze ook kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet hebben. Iedereen die uit de spelersbussen stapt, komt sowieso in de rode zone terecht, en dat blijft zo tot ze na afloop terug in de bussen zitten. Dus ook de kleedkamers, het dopinglokaal, de opwarmingszone en het veld liggen in de rode zone. Daardoor moesten ook alle medewerkers gisteren een coronatest laten doen, maar iedereen is gelukkig negatief.” 

Digitale meters

AA Gent probeert het zijn stewards makkelijk te maken door hen digitale meters te geven om aan de pols de temperatuur te meten. “Die zijn makkelijk om mee te werken, en hebben een foutenmarge van 0,3°. Bij de handscanners kan die foutenmarge oplopen tot 1 à 1,5°”, zegt Dirk Piens. “Andere slimme machines helpen hen te zien wie geen mondmasker draagt.”

Geen publiek

Alles samen zullen maar 120 mensen in het stadion zijn. De UEFA laat voorlopig nog geen supporters toe bij Europese wedstrijden. Dirk Piens: “Morgen houdt de UEFA een testwedstrijd in Boedapest, in de supercup. Het wordt de eerste keer dat er in Europees verband toeschouwers binnen mogen. Het is een test om te dan te bepalen of er eventueel publiek zou kunnen toegelaten worden voor Europese wedstrijden vanaf 20 oktober."

Volgende week dinsdag moet AA Gent naar Kiev voor de terugwedstrijd voor de Play-off ronde van de Champions League. 

Meest gelezen