Brandweer verwijdert nest Aziatische hoornaars in Leuven

In het centrum van Leuven is een nest met Aziatische hoornaars weggehaald door de brandweer. De Aziatische hoornaar is niet gevaarlijker voor de mens dan de wesp. Maar de soort valt honingbijen aan, en daarom wordt die wespensoort verdelgd.

Enkele imkers uit Leuven zagen de voorbije dagen Aziatische hoornaars vliegen in de buurt van hun bijenkasten. De imkers gingen op zoek en ontdekten een nest in een boom in de buurt van de ring rond Leuven, op een hoogte van 25 meter. Meteen werd de brandweer gebeld, zij spoten meerdere keren gif in het nest om het te verdelgen. En vandaag wordt het nest weggehaald met een lange ladderwagen. 

Nog meer nesten

De imkers vermoeden dat er minstens nog een tweede nest is in Leuven, in de omgeving van de Tervuursepoort en de Naamsepoort. Ze vragen de inwoners om mee uit te kijken om zo de Aziatische hoornaars te kunnen verdelgen omdat ze een bedreiging vormen voor de honingbijen. Als je een nest ziet, kan je dat laten weten op de website: www.vespawatch.be

Aziatische en Europese hoornaar

Je mag de Aziatische hoornaar niet verwarren met de Europese hoornaar. De Europese soort is nuttig voor de natuur, terwijl de Aziatische hoornaar een exoot is die geen natuurlijke vijanden heeft. De Aziatische hoornaar is rond 2004 in Zuid-Frankrijk toegekomen en verspreidt zich sindsdien over Europa. Het is belangrijk om de nesten te verwijderen vooraleer er nieuwe koninginnen geboren worden. 

Meest gelezen