Amerikaanse weldoener schenkt kunstwerk van Hans Memling aan de stad Brugge

Brugge is een topstuk rijker: een portret geschilderd door Hans Memling in de 15de eeuw. Met dank aan Amerikaans weldoener en Bruggefan Bill Middendorf (96), die het werk aan de stad schenkt.   

Meer dan vijf eeuwen nadat Hans Memling de Spaanse edelman Francisco de Rojas portretteerde, keert het werk terug naar de stad waar het gemaakt werd. En dat heeft Brugge allemaal te danken aan de 96-jarige Amerikaan John William 'Bill' Middendorf. De gewezen zakenman, politicus, ambassadeur en componist kan niet alleen terugblikken op een rijkgevulde carrière, maar was ook een verwoed kunstverzamelaar. “En nu hij de 90 voorbij is, wil hij zijn collectie deels verkopen en deels schenken. Gelukkig heeft hij daarbij ook aan Brugge gedacht”, zegt Till-Holger Borchert, directeur van Musea Brugge.

Goede relatie

Borchert haalde het werk al eens naar Brugge in 2002 voor een bruikleen, kort nadat de toenmalige eigenaar overleed. “Nadien werd het werk verkocht aan Middendorf, die ik toen voor het eerst ontmoette. De laatste 10 jaar kwam hij één keer per jaar naar Brugge. We hebben elkaar regelmatig gezien en een goede relatie onderhouden. En dat levert soms wel wat op”, zegt Borchert. 

Het werk is nu samen met 6 andere Memlings te zien in het Sint-Janshospitaalmuseum. 

Meest gelezen