WHI

Concentratiekampen WOII 75 jaar geleden bevrijd: ook herdenking in Fort van Breendonk

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat de concentratiekampen bevrijd werden na de Tweede Wereldoorlog. Dat werd vanmiddag ook in het Fort van Breendonk herdacht. Daar werden tijdens de oorlog meer dan 3000 mensen opgesloten in afwachting van hun transport naar concentratiekampen in heel Europa. De herdenking was dit jaar zonder publiek, maar werd wel live uitgezonden op Facebook. 

Door de coronamaatregelen ging de herdenking in het Fort van Breendonk dit jaar door in een heel beperkt gezelschap. Het ging onder meer om een vertegenwoordiger van de koning, Minister van Defensie Philippe Goffin en de voorzitters van de Kamer en de Senaat, Patrick Dewael en Sabine Laruelle.

De plechtigheid bij de executieplaats in het Fort van Breendonk werd wel live uitgezonden via Facebook. "In alle concentratiekampen hebben gevangenen van Breendonk gezeten", legt Herbart Beyers uit, de sitemanager van het Memoriaal Fort van Breendonk. "In Nederland, vlakbij, maar ook verder in Duitsland, Oostenrijk en Polen."

Gewoonlijk komen er enkele honderden mensen naar de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van de kampen. Dit jaar moesten ze van op afstand volgen via Facebook. "We hebben nog enkele oud-gevangenen en familieleden van oud-gevangenen. Die vinden het heel spijtig dat ze niet aanwezig kunnen zijn. Op deze manier kunnen ze toch deelnemen." 

Meest gelezen