Radio 2

Zaterdag verwelkomt eerste coronaproof evenementenplein van ons land 1.200 toeschouwers

In Kortrijk is concertorganisator Wilde Westen een dertigtal zeecontainers aan het installeren op het Nelson Mandelaplein, daar komt het eerste coronaproof evenementenplein van het land. Zaterdag al vindt het eerste concert plaats van Het zesde metaal. Er kunnen maximaal 1.200 mensen toegelaten worden.

De containers zullen het hele plein in compartimenten verdelen. Twee containers op elkaar zullen in vierkanten opgesteld worden. Ze worden ingericht als concertzaal, bar of artiestenfoyer. Met een aantal vormen ze zelfs een groter buitenpodium. Naargelang de grootte van het evenement kunnen verenigingen dan een of meerdere van die containers gebruiken. Er kan ook publiek op het binnenplein, tussen de containers, per bubbel weliswaar.

Versleten containers

Het coronaveilige plein wordt dus veelzijdig en praktisch, maar ook mooi, zegt decorbouwer Han Staelens: “De containers zijn niet zomaar gekozen. We wilden het niet bij één kleur houden. Ze mochten er ook niet te nieuw uitzien, het "urban" gevoel moet erin zitten. Het ontwerp verwijst naar de oude loodsen van de NMBS. Het past hier perfect in het geheel.”

Het zesde metaal opent

De eerste groep die de eer krijgt om op het plein te spelen zijn de West-Vlamingen van Het zesde metaal. Zanger Wannes Cappelle uit Zwevegem vindt het erg leuk dat ze het plein mogen inzegenen. “Het doet al deugd om podiumbouwers aan het werk te zien. Hopelijk mogen ze het snel weer afbreken, maar tijdens deze coronacrisis is het geweldig natuurlijk.

Het is voor Het zesde metaal heel lang geleden dat ze voor zo’n groot publiek speelden. “We hadden een sabbatjaar vorig jaar. Ongelukkig gekozen, want we kregen er onmiddellijk eentje bij”, lacht Cappelle. “Toen we de vraag kregen, heeft iedereen direct zijn agenda omgegooid. Deze kans wilden we niet missen."

Het publiek kan nog niet staan, enkel zitten. “Jammer, maar ik denk dat mensen daar toch nog geen zin in hebben.” Voor Cappelle is kunnen optreden erg belangrijk. “Zonder live te spelen voel je niet wat je liedjes met mensen doen. Tijdens een optreden komt dat samen. Het zal voelen als thuiskomen.”

Meest gelezen