De Chinese president  Xi Jinping
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Chinese president Xi Jinping: China wil tegen 2060 klimaatneutraal zijn

De Chinese president  Xi Jinping wil een klimaatneutraal China tegen 2060, dat heeft hij gezegd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. China is de grootste vervuiler van CO2. De voornemens van het land worden gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. 

In een videoboodschap tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zei de Chinese president Xi dat hij "strengere maatregelen" wil nemen om zijn doel van een klimaatneutraal China tegen 2060 te behalen. Hij riep ook de andere landen op om in de nasleep van de coronapandemie te werken aan een "groen herstel" van de wereldeconomie.

China wordt gezien als grootste vervuiler van CO2, het land is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot. China had eerder al gezegd dat het zijn CO2-piek in 2030 zou bereiken, maar ze hadden zich voorts nooit uitgelaten over een langetermijndoelstelling. 

Bekijk hieronder de videoboodschap van de Chinese president Xi tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties:

Videospeler inladen...

"Berekende zet van China"

De toespraak van Xi kwam kort na die van de Amerikaanse president Donald Trump. Die laatste bekritiseerde in zijn speech nog het klimaatakkoord van Parijs. De VS heeft zich ook teruggetrokken uit het Parijse akkoord.

Volgens waarnemers is het dan ook een berekende zet van China om net na de uitlatingen van Trump aan te komen draven met ambitieuze klimaatdoelstellingen. "Het toont de constante interesse van Xi in het benutten van de klimaatagenda voor geopolitieke doeleinden", zei Li Shuo van Greenpeace Azië aan BBC. 

Historische deal van Xi en Obama

In 2014 sloot president Xi een historische klimaatdeal met de Amerikaanse president Barack Obama. Deze deal vormde het fundament van de overeenkomst tijdens de klimaattop in Parijs in 2015. In Parijs beloofde China namelijk tegen 2030 een aandeel van 20 procent groene energie te halen en vanaf dan ook de CO2 uitstoot te doen dalen.

De beslissing van China speelt een belangrijke rol aangezien het 's werelds grootste vervuiler is. Het is ook een opsteker voor de EU die China onlangs aanspoorde om gezamenlijk de uitstoot te verminderen.

Toch blijven er nog verschillende onduidelijkheden bestaan over de doelstellingen. Zo heeft China niet gespecifieerd met welke maatregelen het land deze doelstellingen wil behalen en wat een "klimaatneutraal" China exact betekent. 

De Chinese president  Xi Jinping
AFP or licensors

Meest gelezen