Video player inladen...

2 agenten neergeschoten tijdens protest in Amerikaanse Louisville na niet-vervolging agenten voor dood van zwarte vrouw 

In de Amerikaanse stad Louisville (Kentucky) zijn 2 agenten neergeschoten tijdens het protest tegen de vrijspraak van drie agenten voor de dood van Breonna Taylor. De zwarte vrouw werd bij een inval in haar huis doodgeschoten. Honderden mensen trokken daarna de straat op. Bij een confrontatie tussen demonstranten en politieagenten zijn schoten gevallen. Twee agenten raakten daarbij gewond, ze zijn niet in levensgevaar.

Al 120 dagen lang, sinds de dood van de gewezen spoedverpleegkundige van 26 jaar Breonna Taylor, wordt er geprotesteerd in de Verenigde Staten. Niet alleen in de geboortestad van Taylor, Louisville, kwamen mensen op straat. Ook onder meer in New York en Chicago. Het protest liep tot nu vaak rustig, maar liep nu uit de hand na een uitspraak van een onderzoeksjury in de zaak.

De procureur-generaal zei: je kan niet op basis van woede aanklachten formuleren

Amerika-correspondent Björn Soenens

De drie agenten die betrokken waren bij de inval in het huis van Taylor, worden niet aangeklaagd voor de dood van de zwarte vrouw. Eén agent werd wél in beschuldiging gesteld, maar niet voor de dood van de vrouw, wel voor het roekeloos in gevaar brengen van haar buren. In totaal is er sprake van drie aanklachten, waarvoor hij tot vijf jaar cel kan krijgen. De twee andere agenten zijn niet in staat van beschuldiging gesteld. Zij waren volgens de procureur-generaal wel gerechtigd om geweld te gebruiken.

"De agenten zeggen: wij hebben op de deur gebonkt en geroepen dat het politie was. Daarop heeft de vriend van Taylor gevuurd op de agenten en is er teruggeschoten", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "De procureur-generaal zegt daarom: er is eerst op hen geschoten. Het is een zeer grote tragedie, maar ook het recht moet zegevieren. Je kan niet op basis van woede aanklachten formuleren, zei hij."

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Op beelden zie je hoe agenten richting de betogers uit gingen. En dan hoor je schoten

Amerika-correspondent Björn Soenens

Maar de beslissing van de onderzoeksjury is dus verontwaardigd onthaald. De advocaat van de nabestaanden van Taylor zegt op Twitter dat er "niets voor Breonna is gedaan" en noemt het ontbreken van aanklachten die rechtstreeks verband houden met haar dood "schandalig en misdadig".

In Louisville zijn mensen ondanks een uitgaansverbod toch opnieuw woedend de straat op gegaan. "Er zijn 200 à 300 demonstranten op straat gekomen", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Er was massale politie-ontplooiing. Je ziet op beelden van de demonstratie dat projectielen worden afgevuurd door de politie om demonstranten uit elkaar te krijgen. Dan gaan agenten richting de betogers uit en hoor je plots schoten. Daarbij zijn 2 agenten neergeschoten. Ze liggen in het ziekenhuis, beiden in stabiele toestand en niet in levensgevaar. Het toont nog maar eens hoe zwaar de spanningen zijn opgelopen rond Breonna Taylor, en de hele zaak die al sinds maart aansleept."

Breonna Taylor stierf in nacht van 13 maart

Het was in de nacht van 13 maart dat Breonna Taylor werd doodgeschoten door politieagenten die haar appartement binnenvielen. De inval gebeurde in het kader van een huiszoeking naar verdovende middelen, maar later zou blijken dat in het huis van Taylor geen drugs aanwezig waren.

De agenten vielen binnen in het appartement. De vriend van Taylor opende het vuur, denkend dat het inbrekers waren. Daarop begonnen de agenten terug te schieten. Breonna Taylor werd zes keer geraakt. Eén van de kogels werd haar fataal. 

De zaak kreeg bij ons minder weerklank dan de gewelddadige dood van de zwarte man George Floyd door politiegeweld, maar in Louisville (Kentucky) en andere Amerikaanse steden komen mensen dus al maandenlang op straat om gerechtigheid te vragen voor de vrouw.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen