Federale gevangenis waar William Emmett LeCroy opgesloten zit
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Federale regering VS voert doodstraf uit op ex-soldaat die verpleegster op gruwelijke wijze vermoordde

In de Verenigde Staten is voormalig soldaat William Emmett LeCroy geëxecuteerd met een injectie. Dat gebeurde na een vonnis van een federale rechtbank. De man heeft bijna 20 jaar geleden een verpleegster op gruwelijke wijze verkracht en vermoord, omdat hij ervan overtuigd was dat ze hem had behekst. Federale executies werden zelden uitgevoerd, maar de Amerikaanse president Donald Trump laat ze opnieuw uitvoeren. Trump wil zo een strenger justitiebeleid kracht bijzetten. 

Voormalig soldaat William Emmett LeCroy werd gisteren terechtgesteld. Voor de ogen van de nabestaanden van zijn slachtoffer kreeg hij een dodelijke injectie. De 50-jarige man heeft bijna 20 jaar geleden een verpleegster op een gruwelijke manier vermoord en verkracht. Hij brak destijds in in het huis van de 30-jarige verpleegster Joann Lee Tiesler. Wanneer ze thuiskwam schoot hij haar neer, bond haar vast, wurgde haar en verkrachtte haar. Hij heeft ook haar keel overgesneden en verschillende messteken in de rug toegediend.

De man was ervan overtuigd dat deze vrouw zijn vroegere babysit was. Hij verklaarde dat de babysit hem destijds misbruikt en behekst had. Hij verklaarde voorts dat zijn overtuigingen "mogelijk niet waar konden zijn". Toen hij de feiten pleegde, was de man vrij onder voorwaarden.

Federale executies zeldzaam

De man kreeg in 2004 het vonnis van een federale rechtbank. Maar terechtstellingen werden zelden uitgevoerd door de federale overheid. Sinds 1963 hebben slechts 3 executies plaatsgevonden.

Maar president Trump is een voorstander van de doodstraf. In 2019 werd aangekondigd dat terechtstellingen opnieuw uitgevoerd zouden worden. "We zijn het aan de slachtoffers en hun familie verschuldigd", werd gezegd. Sinds de administratie van Trump de terechtstellingen opnieuw laat uitvoeren, zijn er in 2020 al zes mensen geëxecuteerd.

Trump wil dat de orde strikt gehandhaafd wordt en wil een strenger justitiebeleid kracht bijzetten. Met de Amerikaanse verkiezingen in november in het achterhoofd, scoort Trump met deze instelling bij de harde kern van zijn achterban. 

Toch lijkt de steun voor het uitvoeren van de doodstraf onder de Amerikanen af te nemen. Ook omdat een aantal Amerikanen die de doodstraf als vonnis kregen, achteraf onschuldig bleken te zijn.

We zijn het aan de slachtoffers en hun familie verschuldigd

Maar een deel van de Amerikaanse staten gaat gewoon door met het uitvoeren van terechtstellingen, die in de eigen rechtbanken veroordeeld werden, zoals de staat Texas die de meeste executies uitvoert. Toch voeren steeds meer staten de doodstraf niet meer uit. Bovendien werd in ruim 20 staten de doodstraf afgeschaft.

Amerikaanse president Donald Trump
AFP or licensors

Meest gelezen