Franse sterrenchef Pierre Troisgros (92) overleden, beroemd voor zijn zalm met zuring

Pierre Troisgros, de kok van het driesterrenrestaurant "Les Frères Troisgros" in Roanne is overleden op zijn 92e. Na Paul Bocuse en Joël Robuchon een derde beroemde Franse chef in korte tijd die verdwijnt. De culinaire wereld prijst zijn grote talent.

Pierre Troisgros valt als het ware als Obelix in de ketel, hij groeit op in L’Hôtel Moderne van zijn ouders tegenover het station van Roanne aan de Loire. Met twee broers runt hij het restaurant "Les Frères Troisgros". Pierre staat achter het fornuis, Jean is maître saucier en Jean-Baptiste werkt in de zaal en de wijnkelder. 

Het restaurant krijgt in 1955 een eerste Michelinster, een tweede in 1965 en een derde in 1968. Christian Millau noemt "Les Trois Frères" het beste restaurant ter wereld.

Zalm met zuring

Pierre Troisgros kookt vernieuwend, brengt onuitgegeven smaken samen en wordt een voorloper van de nouvelle cuisine genoemd. Zijn zalm met zuring wordt een bekend gerecht. Intussen is de vierde generatie Troisgros actief, nog altijd in de buurt van Roanne.

In 2018 overleden twee andere grote Franse chefs, Paul Bocuse en Joël Robuchon. Pierre Troisgros was een reus op het niveau van Bocuse, schrijft de Guide Michelin op Twitter. De ploeg van het restaurant van Bocuse rouwt mee: "Pierre Troisgros was 70 jaar een bijzondere vriend en compagnon de route van Monsieur Paul".

 

 

Meest gelezen