Video player inladen...

Kritiek op communicatie van premier Sophie Wilmès (MR): "Te weinig omkadering" en "gebrek aan charisma"

Premier Sophie Wilmès (MR) had een krachtige boodschap moeten geven en meer uitleg toen ze vanmiddag een reeks versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. Dat zeggen experten die met een kritisch oog naar de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad keken. Volgens socioloog Ignace Glorieux (VUB) is het gebrek aan charisma om de juiste boodschap te brengen een ernstig probleem. Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vond de boodschap dan weer verwarrend omdat de premier het naliet om de nieuwe maatregelen te kaderen.

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft weer geen verpletterende indruk gemaakt op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Verwacht werd dat er een langetermijnplan zou worden aangekondigd, om de Belgische bevolking te motiveren. 

Maar het verwachte systeem met kleurcodes blijft nog twee weken in de lade van de experts van Celeval zitten en de premier kondigde vooral een reeks versoepelingen aan. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder windt er geen doekjes om en noemt het "een van de meest zinloze persconferenties ooit."

Charisma

Is het niet vreemd dat de premier vandaag een boodschap van versoepeling kwam brengen op een ogenblik dat Sciensano-cijfers over de besmettingen en ziekenhuisopnames onrustwekkend toenemen? 

"Ik heb de toespraak van de premier niet geïnterpreteerd als een van versoepelingen", reageert professor Ignace Glorieux. "Ik zag het meer als een poging om de motivatie op te krikken na berichten over het slabakken daarvan in de media. Maar dan heb je dus wel iemand met meer charisma nodig."

Muis gebaard

De professor had verwacht dat er meer geappelleerd zou worden op de verantwoordelijkheid van de burger. “Dat is te weinig gedaan en misschien is Wilmès daar ook niet de persoon voor”, blikt Glorieux terug in “De wereld vandaag” op Radio 1”. “Op zo’n moment heb je een krachtige boodschap nodig, liefst van iemand met een beetje charisma.” Dat de persconferentie ook alweer in beide landstalen werd gehouden, hielp ook niet.

Professor Glorieux zag -opnieuw- een saaie persconferentie waarop weinig nieuws werd gezegd. Uiteindelijk heeft de berg een muis gebaard op deze persconferentie, zo lijkt het. "Uiteindelijk is er niet zoveel veranderd", concludeert Glorieux.

Beluister hier het gesprek met professor Glorieux en lees eronder verder:

Radio 2

Professor Maarten Vansteenkiste keek met zijn bril van motivatiepsycholoog naar de persconferentie en zag een premier die een verwarrende boodschap gaf. Enerzijds kondigde ze dus versoepelingen aan, maar anderzijds gaf ze daarbij te weinig uitleg. “In tijden waarin de cijfers stijgen, kan deze boodschap van versoepeling ook voor toenemende onzekerheid zorgen”, merkt professor Vansteenkiste op.

“We hadden eigenlijk een kader nodig waardoor mensen beter de impact van hun gedrag op de curve kunnen inschatten, “legt Vansteenkiste uit. “Een kleurcodesysteem was daarvoor perfect geschikt geweest”, maar dat is er om nog onbekende redenen nog niet gekomen.  

Vansteenkiste noemt het “naïef om te denken dat toenemende vrijheid zich vertaalt in verantwoordelijkheidszin, als je geen omkadering geeft”. “En die ontbrak vandaag in de communicatie.” 

“Door mensen inzicht te geven in de epidemie en het risiconiveau waarop we zitten -code geel, oranje of rood- zouden ze een betere inschatting kunnen maken van de huidige risico’s en in functie daarvan hun gedrag aanpassen.”

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de nieuwe regels hier:

Video player inladen...

Meest gelezen