Koning stelt Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) aan als coformateurs: "Uitweg uit de crisis"

Koning Filip heeft PS-voorzitter Paul Magnette en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) aangeduid als coformateurs. Dat heeft het Paleis zonet meegedeeld. Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau zeiden na hun onderhoud met de koning blij te zijn dat ze het vertrouwen tussen de zeven Vivaldi-partijen hebben kunnen herstellen. 

"Zijne Majesteit de Koning heeft de heren Egbert Lachaert en Conner Rousseau in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel. De preformateurs hebben hun eindverslag overgemaakt. De Koning heeft een einde gesteld aan hun opdracht en zijn waardering uitgedrukt voor het geleverde werk", luidt de mededeling van het Paleis. "Op basis van hun verslag heeft de Koning de heren Paul Magnette en Alexander De Croo aangesteld als coformateurs. Zij hebben deze opdracht aanvaard en zullen op 28 september verslag uitbrengen aan de Koning."

Na 16 maanden eindelijk een nieuwe federale regering

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

"Het doet er niet toe hoeveel keer je valt, wat telt is hoeveel keer je weer opstaat", aldus een opgeluchte Conner Rousseau (SP.A) na het onderhoud met de koning. "Meneer Lachaert en ikzelf hebben heel hard gewerkt om vertrouwen te vinden. Niet alleen omdat we dat willen, maar omdat het moest."

"De laatste dagen waren heel moeilijk", aldus een zichtbaar vermoeide Egbert Lachaert (Open VLD). "Na 16 maanden eindelijk een nieuwe federale regering: dat is niet evident met partijen van verschillende origine en verschillende ideologieën." Volgens Lachaert zijn er nu weer evenwichten "waaraan niemand tornt".

Dat de koning twee coformateurs aanduidt, betekent dat er nog geen keuze is gemaakt wie er premier wordt. "Maar wel dat er een aantal zijn afgevallen", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "CD&V en MR met premier Sophie Wilmès."

Zo'n situatie hebben we ook in 2014 meegemaakt. "Ook toen hadden we twee coformateurs: Kris Peeters van CD&V en Charles Michel van MR", legt Verhulst uit. "Charles Michel is uiteindelijk premier geworden."

Bekijk hieronder de verklaring van Egbert Lachaert en Conner Rouseau en de toelichting door Bart Verhulst (en lees verder onder het videofragment):

Videospeler inladen...

Een uitweg uit de crisis. Een weg vooruit

Coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD)

"Zeven onderhandelende partijen hebben zich geëngageerd om hun schouders te zetten onder een project voor een zorgzaam land waar we niemand achterlaten, een sterke economie waar iedereen een eerlijke kans krijgt en een duurzame samenleving die de klimaatcrisis aanpakt", laten de kersverse coformateurs Magnette en De Croo weten in een persbericht.

"Wij zullen ons de volgende dagen intensief inzetten, samen met de zeven onderhandelende partijen, om ons land eindelijk die slagkrachtige en stabiele federale regering te geven. Een uitweg uit de crisis. Een weg vooruit."

Je voelt dat er achter de schermen nog bijzonder veel spanning is

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt klinkt minder positief. "Het is een soort noodoplossing", zegt hij in "Terzake". "Het is maar de vraag hoe stabiel deze constructie zal zijn. We kunnen niet zeggen dat Vivaldi definitief is vertrokken. Je voelt dat er achter de schermen nog bijzonder veel spanning is."

Zelfs wie premier wordt, is nog niet uitgeklaard, want bij de MR zou nogal wat ongenoegen zijn over het huidige scenario met Paul Magnette en Alexander De Croo . "Vivaldi heeft ons al vaak verrast. We weten niet wat dit allemaal nog zal brengen", zegt De Smedt.

MR-voorzitter Bouchez wil niet bevestigen dat hij het niet eens zou zijn met de aanduiding van Magnette en De Croo. "We concentreren ons volledig op het inhoudelijke werk om tegen 1 oktober een regering te hebben", twittert hij vanavond.

Lees verder onder de tweet.

Ook over de inhoud is lang niet alles uitgeklaard, behalve dan dat elke partij enkele "trofeeën" heeft kunnen binnenhalen. Vraag blijft wie dat allemaal zal betalen. "Het budgettaire plaatje is nog niet duidelijk", rekent De Smedt voor. 

Conclusie? "Als men dit wil laten slagen, zal men toch eensgezind rond een project moeten gaan staan en er voluit voor gaan", aldus Pieterjan De Smedt nog. "Als men echt naar een stabiele regering wil gaan, ligt er nog bijzonder veel werk op de plank." De deadline is 1 oktober: dan moet de regeerverklaring van de nieuwe ploeg in de Kamer worden voorgesteld. Maar eerst nog verder onderhandelen, een regeerakkoord schrijven, een premier aanduiden en een fiat van de partijcongressen krijgen.

Van preformateurs naar coformateurs

Van preformateurs gaan we naar coformateurs: wat is nu het verschil? Een preformateur voert verkennende gesprekken met het oog op een bepaalde coalitie. Een formateur wordt aangesteld als de laatste stap in de formatie. Hij of zij moet de regering vormen en een regeerakkoord opmaken. Doorgaans wordt de formateur ook premier. In dit geval hebben we dus twee coformateurs en weten we nog niet wie van hen de leiding zal nemen over de regering. Uniek is die situatie niet, in 2014 waren Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR, de latere premier) ook coformateurs.

Bekijk hieronder het gesprek met Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen