Kortrijk Weide

Kortrijk krijgt tweede ecologisch stadspark

Na het park op Kortrijk Weide krijgt Kortrijk nu een tweede ecologisch stadspark, vlakbij de campus van de KULAK en hogeschool Vives. Het park van 17 hectare zal enkele miljoenen euro's kosten en zou binnen 2 jaar af moeten zijn. 

Het gebied staat ingekleurd als "gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen."Het vorige stadsbestuur wou er een wetenschapspark inrichten. Er kwam  een wijziging van het gewestplan, en een bijzonder plan van aanleg om het park te kunnen inrichten, maar de buurt was tegen. De juridische strijd liep tot de Raad van State die de bestemmingswijzigingen schorste. Vandaag is het terug naar af en staat het gebied opnieuw ingekleurd als "gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen".  In het nieuwe ecologische stadspark komen er waterbekkens en een fietspad. Een ecologisch park is een plaats waar de natuur gecontroleerd haar gang mag gaan, zegt burgemeester Vincent van Quickenborne: 

"Een ecologisch stadspark hebben we al in Kortrijk, op Kortrijk Weide, dat is geen klassiek park waar het gras mooi wordt gemaaid, maar wel een park waar we de natuur haar eigen gang laten gaan. Het is wat wilder en wat avontuurlijker. 't is ook leuker voor de kinderen en het is vooral veel klimaatvriendelijker." 

Meest gelezen