Lackmans of stroperige kermiswafels: onbekend en onbemind buiten Antwerpen

Lackmans, laquements of galetten zijn razend populair op kermissen in en rond de stad Antwerpen. Maar daarbuiten verkoopt het dunne stroperige wafeltje voor geen meter. "Vandaag sta ik in Poederlee op de kermis. Hier in de Kempen kennen ze geen lackmans", zegt Walter De Roover van het Booms Frituur op Radio 2 Antwerpen. 

Vraag aan een Antwerpenaar wat lackmans zijn en het water komt hem in de mond. Naast een pak dampende smoutebollen is er niets kenmerkender voor een kermisbezoek dan het dunne stroperige wafeltje. "Vandaag sta ik op de kermis in Poederlee maar daar verkopen we geen lackmans. Ze kennen dat hier niet in de Kempen", zucht Walter De Roover van het Booms Frituur in "Start Je Dag". "Eigenlijk zijn lackmans een heel Antwerps fenomeen. Jammer, want een lackmans is een dun wafeltje met siroop ertussen, heel zoet en heel lekker", zegt De Roover.

De Antwerpse foor van 1903

De Antwerpse band met de lekkernij is niet toevallig. In 1903 belandt de jonge Luikenaar Desiré Smidts in de havenstad. Hij is patissier van opleiding maar wil een job als navigator in de commerciële scheepvaart. Dat lukt niet meteen en Smidts gaat dan maar de slag op de Antwerpse foor, bij een eetkraam van de Rijselse familie Laquement. Desiré lanceert op de Antwerpse foor zijn eigen creatie. Een warm dun wafeltje dat hij in de lengte opensnijdt en vult met een mierzoete bruine stroop. De lackmans, vernoemd naar de Rijselse familie is geboren. Desiré trekt mee met de foorkramers langs een aantal steden en het wafeltje slaat aan.

Desiré de Lille

Desiré Smidts zou in de loop der jaren bekend worden als Desiré de Lille en vestigt zich met die naam in zijn thuisstad Luik. Een regio waar ook vandaag de lackmans nog steeds populair zijn. Ook in Antwerpen is de naam Desiré de Lille een begrip. Marc Stoffels, kleinzoon van Desiré Smidts, baatte jarenlang de gelijknamige tearoom uit in de Antwerpse binnenstad. Een zaak die recent is overgenomen door sterrenchef Roger Vandamme. 

De versie van Jeroen Meus

De stroperige lackmans hebben gelukkig toch ook buiten Antwerpen fans. TV-kok Jeroen Meus leefde voor zijn programma "Goed Volk" tien dagen tussen de foorkramers. Uit liefde voor de lackmans maakte Jeroen zijn eigen versie in Dagelijkse Kost. Die ontdek je via deze link.

Meest gelezen