Aleksej Navalny en zijn vrouw Julia op 21 september.
AFP or licensors

Russische oppositieleider Aleksej Navalny ontslagen uit het ziekenhuis: "Volledig herstel is mogelijk"

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft het ziekenhuis verlaten. Volgens de behandelende artsen is een volledig herstel mogelijk. Het is wel nog te vroeg om de langetermijneffecten van de vergiftiging in te schatten, klinkt het.

"De toestand van Navalny is voldoende verbeterd om hem uit het ziekenhuis te ontslaan", liet het Charité-ziekenhuis in Berlijn vandaag weten. Navalny was onwel geworden op een vlucht vanuit de Siberische stad Omsk naar Moskou. Hij werd eerst behandeld in een plaatselijk ziekenhuis, maar werd daarna overgebracht naar het Charité-ziekenhuis in de Duitse hoofdstad.

In totaal lag Navalny 32 dagen in het ziekenhuis, waarvan 24 op intensieve zorg. Hij werd meer dan twee weken in een kunstmatige coma gehouden. Volgens zijn dokters kan hij volledig herstellen, al kunnen ze de gevolgen van de vergiftiging op lange termijn moeilijk voorspellen.

Navalny plaatste zelf ook een post op Facebook. Zijn revalidatie gaat door, hij zal elke dag met een fysiotherapeut werken. "Ik wou deze zomer leren wakeboarden, maar in plaats daarvan moet ik nu leren om op een been te staan", schrijft hij.

Door Duitse onderzoekers werd vastgesteld dat Navalny werd vergiftigd met een zenuwgif van het type novitsjok. Dat werd ook in de periode van de Sovjet-Unie gebruikt. Verschillende Europese leiders, met Duits bondskanselier Angela Merkel aan kop, hebben Rusland om uitleg gevraagd.

De Russische autoriteiten ontkennen dan weer elke betrokkenheid. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis heeft het Kremlin laten weten dat Navalny opnieuw welkom is in Rusland. Persverantwoordelijke Dmitri Peskov zei ook dat het Kremlin blij was met het herstel van Navalny.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal."

Video player inladen...

Meest gelezen