Nieuwe ecoducten: "Broodnodig om de leefgebieden van dieren opnieuw met elkaar te verbinden"

Er komen de volgende vijf jaar enkele nieuwe ecoducten en tunnels bij in onze provincie. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters ondertekenden daarvoor vandaag het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Dat plan bevat 15 projecten langs gewestwegen die leefgebieden van dieren opnieuw met elkaar zullen verbinden.

Een ecoduct of tunnel verbindt natuurgebieden met mekaar, en zo kunnen dieren veilig de weg oversteken. In het Het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO) zijn 15 Vlaamse projecten opgenomen waar de volgende vijf jaar in geïnvesteerd wordt.

Broodnodig

Zo komt er een nieuwe ecoduct op de N253 in Huldenberg-Neerijse, in Meise komt er dan weer een tunnel of brug aan de A12. Enkele bestaande ecoducten krijgen een opfrissing, zoals dat in Hallerbos en Bertem: "Om de 300 meter in Vlaanderen komt een dier een weg tegen, en dat dat is niet goed in het kader van de verkeersveiligheid. Voor de bestuurder en het dier", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Dit ecologisch ontsnipperingsplan was echt broodnodig en ik ben heel blij dat we nu groen licht hebben en dat we de 15 projecten kunnen starten met ecotunnels, ecokokers, afrasteringen enzovoort."

Meest gelezen