Nog eens 200 walvissen aangespoeld op de kust van Tasmanië: "Grootste groep aangespoelde dieren ooit" 

Tijdens de poging om 270 walvissen te redden die maandag in Tasmanië waren aangespoeld, hebben de reddingswerkers nog eens 200 dieren opgemerkt op zandbanken verderop. De meesten van die walvissen lijken niet meer te redden. 

Maandag spoelden massaal grienden aan op de kusten van Tasmanië, een eilandstaat ten zuiden van het Australische vasteland. Grienden zijn walvissen van de dolfijnensoort. Reddingswerkers probeerden met man en macht om de 270 dieren opnieuw naar de open zee te krijgen. Dat lukte tot nogtoe slechts voor 25 van hen. De meeste andere walvissen waren dood of stierven ter plaatse. De reddingswerkers onder wie verschillende vrijwilligers, concentreren zich nu nog op zowat 50 tot 70 dieren die mogelijk nog te redden zijn. Ze worden met riemen aan boten gehangen en naar de open zee gebracht . 

Vanmorgen troffen de natuurbeschermers tijdens een verkenningsvlucht een nieuwe groep van zowat 200 walvissen aan, tien kilometer verderop. De dieren lagen verspreid over verschillende stranden. Die dieren lijken moeilijk te redden, zegt natuurbeheerder Nick Deka. "De meesten van hen waren al dood." Straks wordt een balans opgemaakt van de dodentol. "Het is niet alleen een fysieke, maar vooral een emotionele inspanning", zegt Deka nog.  

Raadsel

Het is nog een raadsel waarom de walvissen in zo'n grote groep naar de kust zwemmen. Vermoedelijk speelt de grote sociale band een belangrijke rol. Als één dier afdwaalt en strandt, volgt de rest van de groep dit dier. Dat is zeker het geval als het eerste strandende dier het dominante dier is, de leider van een groep. In Tasmanië spoelen wel vaker walvissen aan, maar het was al van 2009 geleden dat het er meer waren dan 50. "Dit is de grootste groep die hier ooit aan wal kwam", zeggen natuurbeheerders.

Af en toe komen er ook dieren terecht op het Australische vasteland. In 1996 zwommen 320 dieren tegen de kust aan van de havenstad Dunsborough. Grienden komen voor in de Atlantische Oceaan en in de zeeën van het zuidelijke halfrond. Ze zijn op de orka na de grootste dolfijnensoort. 

Video player inladen...

Waarom stranden walvissen?

Rond Australië en Tasmanië maken verschillende walvissoorten elk jaar hun seizoenstrek, in groepen van soms 1.000 dieren groot. Waarom walvissen stranden, is meestal een raadsel.

Volgens wetenschappers volgen de dieren een leider. Hun sterke sociale banden leiden ertoe dat hele groepen kunnen stranden. "Het zou hier een onfortuinlijke misser van een of twee exemplaren geweest kunnen zijn. En omdat grienden zo'n sterk sociale soort zijn, kan dat de andere dieren hebben aangetrokken", zegt Carlyson.

De laatste keer dat er zo'n grote groep dieren strandde in Tasmanië, was in 2009, toen raakten ongeveer 200 walvissen in de problemen.

Meest gelezen