Politietop neemt maatregelen: mensen zoals Jozef Chovanec mogen niet meer worden opgesloten in politiecel

Vijf weken na het uitlekken van de bewakingsbeelden uit de politiecel van Jozef Chovanec, neemt de politietop maatregelen. Wie zeer agressief is en symptomen vertoont van het zogenaamde "excited-delirium-syndroom", mag niet meer worden opgesloten in een cel, maar moet meteen worden overgebracht naar de spoeddienst van het ziekenhuis. Verschillende spoedartsen reageren zeer kritisch.

Op de bewakingsbeelden was te zien hoe de Slovaakse man van 38 in 2018 door verschillende politie-agenten hardhandig werd aangepakt in zijn cel op de luchthaven van Charleroi. Hij overleed enkele dagen later.

Vijf weken na het uitlekken van de beelden komt de top van de politie nu met een richtlijn voor alle personeelsleden. Daarin staat dat mensen die zeer agressief zijn en symptonen vertonen van het zogenaamde  "excited delirium syndroom" beter niet in een politiecel terechtkomen en zo snel mogelijk moeten worden overgebracht naar de spoeddiensten van het ziekenhuis, onder begeleiding van een MUG-arts.

"Ze zijn ziek en hun leven is in gevaar, dus de hulpdiensten moeten zo snel mogelijk worden verwittigd", valt te lezen. In de richtlijn staat er ook dat de Officier Bestuurlijke Politie steeds ter plaatse moet komen, dat de spoedarts de persoon in kwestie zo snel mogelijk grondig moet onderzoeken, dat de poltie-agenten zelf rustig moeten blijven en dat ze langdurig fysiek contact moeten vermijden. 

Ze zijn ziek en hun leven is in gevaar, dus de hulpdiensten moeten zo snel mogelijk worden verwittigd.

Bij de politie-interventie van Chovanec duurde het bijna vier uur vooraleer de spoedarts ter plaatse kwam. De arts heeft Chovanec ook amper onderzocht: hij ging de cel niet binnen en vroeg van op de gang of alles oké was. Er was ook geen Officier Bestuurlijke Politie en op de bewakingsbeelden was te zien hoe een agent zestien minuten lang op hem heeft gezeten.

Spoedartsen: "We zijn hier niet niet klaar voor"

Jan Stroobants, de voorzitter van Belgische Vereniging van Spoedartsen, reageert erg kritisch op de richtlijn. "De spoeddiensten zijn hier niet klaar voor", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"De geschiedenis herhaalt zich: we hebben tien jaar geleden al een schokgolf meegemaakt na het overlijden van Jonathan Jacob. Er waren toen heel wat vergaderingen met politie, parket, psychiaters en spoeddiensten. De conclusie toen? Er is nood aan medische units in een gevangeniscontext of een gevangenisunit in een ziekenhuis. Het is niet zo simpel om zo'n mensen zo maar naar een spoeddienst te brengen: ze zetten de hele boel op stelten en hebben nood aan continue begeleiding."

Het is niet zo simpel om zo'n mensen zo maar naar een spoeddienst te brengen: ze zetten de hele boel op stelten en hebben nood aan continue begeleiding.

Jan Stroobants, voorzitter Belgische Vereniging van Spoedartsen

De aanbevelingen die er kwamen na het overlijden van Jonathan Jacob werden in 2013 overgemaakt aan de overheid. Volgens Stroobants zonder gevolg. "We wachten nog altijd op antwoorden de vragen die we zeven jaar geleden hebben gesteld, we zullen de brief met aanbevelingen dus nog eens opsturen."

Andere spoedartsen, zoals Ignace Demeyer van het OLV- ziekenhuis uit Aalst, reageren positiever op de richtlijnen. Demeyer benadrukt dat alle spoeddiensten sinds het overlijden van Jonathan Jacob over een isolatiecel beschikken en onderstreept het belang van een goede samenwerking tussen politie en spoedartsen.

Meest gelezen