Vivaldi gereanimeerd: Koning ontvangt preformateurs nadat MR-voorzitter Bouchez is "bijgedraaid"

Na enkele dagen van politieke hoogspanning lijkt de formatie van Vivaldi weer op de sporen te staan. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is het eens met de voorwaarden van de preformateurs over de basistaken van de te vormen federale regering. De preformateurs brengen nu verslag uit van hun werkzaamheden bij koning Filip.

Na een zoveelste crisisdag lijken preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) er dan toch in geslaagd de vorming van een Vivaldi-coalitie weer op de sporen te krijgen. Na de "oui" van Bouchez overlegden ze nog met CD&V en de groenen om er zeker van te zijn dat daar geen problemen meer opduiken. Momenteel brengen ze verslag uit bij koning Filip, op het Paleis in Brussel.

Bekijk Bart Verhulst en de laatste stand van zaken uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Het akkoord van Bouchez is een duidelijk signaal

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

"Het akkoord van Bouchez is een duidelijk signaal waardoor de onderhandelingen verder kunnen gaan", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Afgelopen maandag weigerde de koning het ontslag van Lachaert en Rousseau te aanvaarden. Ze kregen van hem de opdracht om de sereniteit weer in het onderhandelingsproces te brengen. Afgelopen weekend was de bom gebarsten, naar verluidt met dank aan MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die had zijn gesprekspartners geschoffeerd in een Humo-interview en bleef ook premier Sophie Wilmès naar voren schuiven als premier van de nog te vormen regering. Daarop liet preformateur en SP.A-voorzitter Conner Rousseau weten dat hij niet meer met Bouchez wenste te onderhandelen.

Probeer toch maar, luidde de boodschap van de koning. Met de moed der wanhoop begonnen Lachaert en Rousseau aan een nieuwe gespreksronde. Vanmiddag waren ze het eens geraakt over de grote lijnen van het beleid van de nieuwe regering. Daarin zat voor elke partij wat lekkers: voor de socialisten 1.500 euro minimumpensioen en 2,5 procent groei in gezondheidszorg, voor CD&V een staatshervorming en geen versoepeling van abortus, voor de groenen de kernuitstap en voor de liberalen begrotingsdiscipline en arbeidsmarkthervormingen.

Bouchez zelf staat ook niet met lege handen. Volgens "La Libre" staat in de tekst van de preformateurs dat er tijdens de Vivaldi-legislatuur geen nieuwe belastingen komen.

Het is nu uitkijken naar de beslissing van koning Filip. Die kan een of twee formateurs aanduiden, en dus onrechtstreeks ook een kandidaat-premier.

Meest gelezen