www.davidbarbe.be

Cateraars en feestzalen enthousiast nu gastenlijst weer ongelimiteerd is: "Eindelijk een perspectief"

Bij professioneel georganiseerde evenementen, zoals huwelijksfeesten of recepties, zullen dezelfde regels gelden als bij de horeca. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Er is nu dus geen limiet meer op het aantal gasten en dat nieuws wordt met veel vreugde onthaald bij cateringbedrijf De Feestarchitect in Destelbergen en feestzaal Salons Mantovani in Oudenaarde.

"Ik ben heel gelukkig op dit moment. Meteen na de persconferentie van de Veiligheidsraad kreeg ik al een telefoontje en ik ben nu onderweg naar mijn eerste klant", zegt Christ Schepens van De Feestarchitect. "Hier kijken we al zo lang naar uit, om weer te kunnen werken. We hebben nu eindelijk een perspectief".

"Het is inderdaad fantastisch nieuws", beaamt Luc Verhenne van Salons Mantovani. "Ik vreesde dat ik personeel zou verliezen, dat zij een andere job zouden zoeken omdat we zonder werk en zonder toekomstperspectief zaten. Maar nu kunnen we geleidelijk aan weer aan de slag en kan ons team samenblijven."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

We gaan wel streng zijn. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen

Luc Verhenne van Salons Mantovani in Oudenaarde

De regels schrijven voor dat de gasten met maximaal 10 personen aan tafel mogen zitten en dat er voldoende afstand moet gehouden worden. Voor Verhenne is dat geen probleem. "Salons Mantovani heeft 1500 m² ruimte, dus we kunnen de tafels ver genoeg uit elkaar plaatsen. Het leiden van de mensen zal ook geen probleem vormen. Het is gewoon een kwestie van goed organiseren en streng zijn. Wij moeten als feestzaal duidelijke afspraken maken met de mensen die het feest geven. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen."

Niet dansen? Niet erg!

"Dansen mag nog niet. Dat is wel jammer, zeker voor trouwfeesten", vindt Christ Schepens. "Ik denk dan ook dat mensen die een groot trouwfeest willen geven, nog even gaan wachten. Maar de communiefeesten in oktober kunnen nu doorgaan. Ook de bedrijfsfeesten gaan zeker weer op gang komen en de aanvragen voor nieuwjaarsrecepties zullen wellicht snel beginnen binnenstromen. Want je kan ook feesten zonder te dansen, hé. Het belangrijkste is dat we weer mogen samenkomen." 

"Neem nu een groot familiefeest. Sommige mensen heb je al meer dan een jaar niet meer gezien. Dan is het vooral belangrijk om te kunnen bijpraten en dan is dansen maar bijzaak", staat Verhenne hem bij.

Bovendien, zegt de uitbater, kan je als organisatie de sfeer van een feest makkelijk sturen.  Ook in niet-coronatijden hadden ze daar al trucjes voor. "Is het tijd voor de oudere mensen om naar huis te gaan en voor de jonge mensen om zich uit te leven op de dansvloer? Dan zetten we de muziek wat harder, zodat je elkaar minder goed kan verstaan bij het praten. Nu gaan we het omgekeerde doen: de muziek stil houden, zodat ze niet in de stemming komen om te dansen."

Meest gelezen