Radio 2

Kinderopvang na schietincident in Wingene: “Wij dachten onmiddellijk aan de moorden in de opvang in Dendermonde en startten de noodprocedure”

De school en de kinderopvang die gisterenmiddag uitkeken op de schietpartij in Wingene moeten er nog even van bekomen. Toen de schoten vielen, volgden de school en de opvang een crisisprocedure en gingen meteen dicht. Het schietincident speelde zich wellicht af in het drugsmilieu en was nooit gericht op de kinderen. 

Het was schrikken gisterennamiddag in het centrum van Wingene. In de Zandbergstraat, op een boogscheut van de Markt, was er een schietpartij. De centrumschool met 400 leerlingen en leerkrachten ging meteen dicht. Ook de kinderopvang 't Mezennestje sloot onmiddellijk de deuren. Directeur Tom Braet moest meteen denken aan de moordende raid van Kim De Gelder in een kinderopvang in Dendermonde. “Het speelde zich af net voor de leefgroep van de peuters. Ze konden alles zien vanuit hun grote ramen. De mannen kwamen met auto’s aangereden en er werden knuppels bovengehaald. Plots zag een van de begeleiders iemand een wapen trekken. Wij dachten onmiddellijk aan de moordpartij in Dendermonde en startten daardoor de noodprocedure op.”

Fabeltjesland

Het is de procedure die ingeoefend wordt door alle kinderopvangen sinds de aanval van Kim De Gelder in Fabeltjesland in Dendermonde in 2009. De begeleiders brachten de kinderen in veiligheid. “We brengen dan alle kinderen samen in één ruimte die niet aan de straat grenst. Wij verwittigden dan de school, die gingen ook direct in lockdown.”

Gedrild

Braet spreekt over routine toen ze de crisisprocedure toepasten. “De kinderen hebben het niet gemerkt, want we oefenen dat 2 keer per jaar. Ze zijn echt gedrild. Pas achteraf moesten we even bekomen van de schrik.”

De straat was een uur afgezet door de politie. “Sommige ouders wisten van niets toen ze pas aankwamen wanneer de straat weer was opengezet.” De begeleiders gaan vandaag de signalen van de kinderen afwachten. “Ze zijn 2 jaar, moesten er vragen of opmerkingen komen dan gaan we daar met hen over praten.”

Meest gelezen