Vijf ecoducten en ecotunnels tussen natuurgebieden in Limburg: "Ook goed voor de verkeersveiligheid"

In Limburg komen er 5 ecoducten, ecobruggen of tunnels bij om natuurgebieden weer met elkaar te kunnen verbinden. Dat staat in het Vlaams Actieplan Ecologische Ontsnippering (VAPEO) dat deze voormiddag is voorgesteld door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). 

Vlaanderen trekt 5 jaar lang telkens 10 miljoen euro uit voor het ontsnipperingsplan. Een groot deel van dat geld gaat naar Limburg, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "Limburg is de groenste provincie. We hebben ook ons Nationaal Park, waar nog een aantal verbindingen gemaakt moeten worden. Vandaar dat de helft van de middelen naar Limburg zal gaan."

Om de 300 meter in Vlaanderen komt een dier een weg tegen

Zuhal Demir

De ecoducten of ecobruggen zijn niet alleen een goede zaak voor de dieren. Ze moeten ook de verkeersveiligheid verhogen. "Om de 300 meter in Vlaanderen komt een dier een weg tegen", gaat Demir verder. "Dat is niet goed in het kader van de verkeersveiligheid. Niet voor de bestuurders en niet voor de dieren zelf. Dus ik ben blij dat we de komende 5 jaar werk kunnen maken van 15 projecten in Vlaanderen. Het gaat om ecorasters, ecotunnels, enzovoort."

Actieplan

In Dilsen-Stokkem wordt momenteel al een brede ecovallei aangelegd onder de N771 ter hoogte van het Bergerven.  Er komen ook ecoducten over de N71 (Ringlaan)  in Lommel en de E314 in Zonhoven tussen de natuurgebieden De Teut en Ten Haagdoornheide. Wellicht zullen ook wandelaars en fietsers daar gebruik van kunnen maken.

En er zijn plannen voor ecobruggen voor het Nationaal Park Hoge Kempen: 1 over de N75 in Dilsen-Stokkem en 1 over de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen. Burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Oudsbergen hoopt dat er snel werk van gemaakt wordt: "Gisterenavond is hier op de Weg naar Zwartberg nog een ongeval gebeurd met 9 everzwijnen. Het is een probleem dat ik al 11 jaar aankaart in het Vlaams Parlement. De cijfers van ongevallen met everzwijnen blijven ook stijgen, in Limburg ging het in 2019 over 138 ongevallen. Dus ik ben blij dat er nu plannen zijn om rasters langs de weg te installeren en eventueel een ecoduct aan te leggen." 

Meest gelezen