JB Autissier / Panoramic

Virologe Deborah Steensels (ZOL): “Burger heeft meer nood aan dagelijkse motivatie”

Deborah Steensels, klinisch bioloog en viroloog bij Ziekenhuis Oost-Limburg, hoopt dat de Nationale Veiligheidsraad vandaag komt met een nieuwe en duidelijke aanpak rond het beperken van contacten. Of het nu gaat over een nieuw kleurencodesysteem, het zogenaamde contactbudget of de huidige bubbelregeling: de virologe wil meer vrijheden en duidelijkere spelregels. Dat vertelt ze in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. 

Deborah Steensels is viroloog en klinisch bioloog, gespecialiseerd in microbiologie, en verantwoordelijke voor infectiepreventie in het ziekenhuis. Voor alle duidelijkheid: Steensels is niét betrokken bij adviesraden zoals Celeval, en spreekt dus als onafhankelijke.

“Ik verwacht geen grootse versoepelingen zo dadelijk”, steekt Steensels van wal. “Ik hoop wel op een andere aanpak en communicatiestrategie om die zogenaamde coronamoeheid te doorbreken. Daar hebben wij in het ziekenhuis zelfs zelf last van. De basisprincipes van het beperken van de contacten, handhygiëne en afstand houden, blijven wel overeind staan. Of je nu gaat voor de kleurencodes, wat nu op tafel zou liggen, het zogenaamde contactbudget of de huidige bubbelregeling: wat de spelregels ook zijn, het is heel belangrijk dat men die goed uitlegt. Als het principe eenvoudig, duidelijk en realistisch is, dan is die regeling ook gemakkelijker vol te houden.”

Als mensen zich niet vinden in de regels, dan volgen ze die niet en laat je het even goed helemaal los

De virologe pleit er daarom ook voor om de teugels iet wat los te laten, als het gaat om het beperken van je contacten. “Je kan de mensen beter iets meer vrijheden geven. Er is nu namelijk veel onduidelijk over die bubbelregeling. Als mensen zich niet vinden in de regels, dan volgen ze die niet en laat je het even goed helemaal los. Dat wil niet zeggen dat we nu opnieuw de vrijheid moeten krijgen om onbeperkt contact te hebben met iedereen, maar dat we vrijheid krijgen in onze keuzes. Dat is een belangrijk verschil”, vindt Steensels.

Ook op vlak van dagelijkse communicatie is er volgens Steensels plaats voor verbetering. “De burger heeft naast de dagelijkse cijfers veel meer nood aan motivatie. Elke dag te horen krijgen waarom we dit juist doen. Heel wat mensen zullen zelf weinig last hebben van een infectie, maar we doen het voor de grootmoeder of voor die ene vriend die een horecazaak uitbaat en zich een sluiting niet kan permitteren. We doen het voor de ziekenhuizen die we een nieuwe overrompeling kunnen besparen. En we doen het voor onszelf, omdat we op een bepaald moment een ziekenhuis nodig zullen hebben voor een ándere reden.”

JB Autissier / Panoramic

Meest gelezen