Vriendin van Anne Frank legt eerste steen van Holocaustmonument in Amsterdam

Het Holocaust Namenmonument zal meer dan 100.000 Nederlandse slachtoffers van de nazi’s herdenken. Elk van hun namen komt op een baksteen. De bejaarde Jacqueline van Maarsen, als kind bevriend met Anne Frank, legde de eerste steen van het complexe bouwwerk van architect Daniel Libeskind.

Jacqueline van Maarsen, 91 jaar, was een jeugdvriendin van Anne Frank, wellicht het bekendste Joodse slachtoffer van de vervolging door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Haar dagboek "Het achterhuis" is een van de meest gelezen boeken ter wereld. De plek waar ze ondergedoken zat in Amsterdam is een veelbezocht museum.

Jacqueline Van Maarsen vond het heel bijzonder om de eerste steen te leggen van het toekomstige Holocaust Namenmonument. Op de steen is de naam van Dina Frankenhuis gelaserd, een ander 20-jarig nazi-slachtoffer uit Amsterdam.  Er waren 14 Holocaust-overlevenden aanwezig bij de eerstesteenlegging.

Het Namenmonument wordt een labyrint van gangen, alles samen 250 meter lang. Boven de muren vormen spiegels Hebreeuwse letters die "In herinnering aan" betekenen. De naam, geboorte- en sterfdatum en leeftijd van meer dan 102.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die werden vermoord in de nazi-uitroeiingskampen komen op evenzoveel bakstenen te staan. Een huzarenstukje. 

Het bouwwerk kost een kleine 15 miljoen euro. De Nederlandse staat betaalt daar meer dan de helft van, naast de gemeente Amsterdam, bedrijven en privépersonen die een naam kunnen "adopteren" en op die manier de bouw sponsoren. Ook jeugdvriendin Jacqueline van Maarsen deed een duit in het zakje. Een versje dat Anne Frank in het poëzie-album van haar zus had geschreven verkocht ze op een veiling. Dat bracht 140.000 euro op. Een deel daarvan stopt Van Maarsen nu in het monument.

Architect van het Namenmonument is Daniel Libeskind, die in Berlijn het Joods Museum ontwierp en in New York de toren die in de plaats van de verwoest WTC-torens kwam. Zijn ouders overleefden de Holocaust.

De bouw van het Namenmonument had al in 2017 van start moeten gaan, maar omwonenden hadden bezwaren tegen de omvang en de verwachte drukte. Daarom werd de locatie verschoven naar het Weesperplantsoen in Amsterdam. Over een jaar zouden alle naamstenen in een complex patroon zijn gemetseld en kan het Namenmonument worden ingehuldigd.

Ontwerpafbeelding Daniel Libeskind

Meest gelezen