Bubbel van 5 verdwijnt, quarantaine ingekort tot 7 dagen en "barometer" op komst: dit heeft de Veiligheidsraad beslist

De zogenoemde “bubbel van 5” verdwijnt, mondmaskers worden niet langer algemeen verplicht, de quarantaine­periodes worden ingekort en er komen nieuwe regels voor evenementen. Premier Sophie Wilmès (MR) heeft na de Nationale Veiligheidsraad een reeks versoepelingen van de coronaregels aangekondigd, die vanaf 1 oktober van kracht worden. Ook is er een “barometer” op komst, die voortaan gebruikt zal worden om een set van gepaste maatregelen te bepalen. Een overzicht.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bubbel van 5 verdwijnt

De zogenoemde “bubbel van 5”, waarbij een gezin zijn nauwe contacten moest beperken tot een vaste groep van 5 andere personen, verdwijnt als concept. Er wordt evenwel nog altijd aangeraden om nauwe contacten tot een minimum te beperken.

Je  mag nu per maand nauw contact hebben met maximaal 5 personen, buiten je huisgenoten. Dat aantal kan op termijn veranderen, afhankelijk van de evolutie van de corona-epidemie. Het gaat hier om een individuele keuze, en dus niet langer om een keuze voor het hele gezin. Onder “nauw contact” wordt verstaan: zonder masker op minder dan 1,5 meter afstand bij iemand zijn die geen huisgenoot is, en dit langer dan een kwartier.

Premier Wilmès voegde er nadrukkelijk aan toe dat we iedereen (!) die we willen zien, mogen zien. Er is wel een belangrijke maar: je moet altijd op een veilige afstand blijven, anderhalve meter dus. Als dat niet mogelijk is, moet je een mondmasker dragen.

De regel die bepaalt dat je niet met meer dan 10 mensen tegelijk samen mag zijn, blijft gelden - kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld. Dit brengt ons bij het volgende punt: evenementen.

Nieuwe regels voor evenementen

Er wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen evenementen die je zelf organiseert en professioneel georganiseerde evenementen:

- Voor wie zelf een (privé-)evenement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 10 personen - kinderen jonger dan 12 jaar dus niet meegeteld. Hetzelfde geldt voor bijeenkomsten op straat. 

- Professioneel georganiseerde evenementen - bv. feesten, recepties, trouwerijen - zijn onderworpen aan de regels voor de horeca. Dat betekent dat er geen limiet is voor het maximale aantal gasten. Dat aantal wordt beperkt tot de capaciteit van de zaal. 

- Dansfeesten zijn evenwel nog altijd niet toegestaan.

Voor evenementen met publiek blijven de limieten van 200 personen binnenshuis en 400 personen buitenshuis van toepassing. Hierop kunnen alleen uitzonderingen gemaakt worden door de burgemeester. 

Voorts blijven alle protocollen voor onderwijs, cultuur en sport van kracht. Maar de regels zullen in de toekomst aangepast worden, met de bedoeling om alles zo voorspelbaar te maken én om de getroffen sectoren te laten herstellen, “terwijl we de volksgezondheid blijven beschermen”, aldus premier Wilmès.

Lees ook op sporza.be: Veiligheidsraad behoudt voorlopig regels rond publiek bij sportwedstrijden

Mondmasker alleen op drukke plaatsen

Mondmaskers zijn nog altijd belangrijk, zo benadrukte premier Wilmès. Maar ze zijn niet overal even nuttig, voegde ze eraan toe. Daarom worden ze vanaf 1 oktober in open lucht alleen nog verplicht op drukke plaatsen en als de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden

In gesloten ruimtes blijven de bestaande regels gelden. Je zal dus nog altijd een mondmasker moeten dragen in winkels, in het openbaar vervoer of in de bioscoop.

Om overal dezelfde regels te hebben, zal aan lokale autoriteiten gevraagd worden om de nationale regels te volgen. Vooralsnog houden vele gemeentes namelijk er hun eigen regels op na, wat het voor de burger onoverzichtelijk maakt.

Quarantaine beperkt tot 7 dagen

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine beperkt tot 7 dagen. Wie vermoedelijk besmet was met het coronavirus, moest tot nu tot 14 dagen in quarantaine gaan.

Die periode wordt nu ingekort naar 7 dagen, op voorwaarde dat je 3 dagen symptoomvrij bent en dat de uitslag van een test na het einde van die week negatief is.

Ook wie een nauw hoogrisicocontact heeft gehad of terugkomt van een reis in een rode zone, maar geen symptomen vertoont, moet voortaan nog slechts 7 dagen in quarantaine.

In deze laatste gevallen moet je een afspraak maken om je op de vijfde dag te laten testen. Is die test positief, dan wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Is de test negatief, mag je uit quarantaine komen na dag 7.

Barometer op komst

De experten van Celeval, die de Nationale Veiligheidsraad adviseren wordt gevraagd om de komende twee weken een barometer verder uit te werken. Die moet een instrument worden om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen, en daaraan telkens een set van aangepaste maatregelen te koppelen, en dit telkens op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. 

Als de situatie slechter wordt, zullen de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan kunnen de teugels gevierd worden. Deze barometer zal als referentie gebruikt worden op de persconferenties van het Crisiscentrum, drie keer per week. 

De barometer zal vooral gebaseerd worden op het aantal ziekenhuis­opnames, maar niet alleen op die parameter. Dit objectieve cijfer zal gehanteerd worden om altijd goede zorg voor de patiënten te kunnen garanderen.

De beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad werden intussen ook gepubliceerd op de coronavirus-website van de overheid:

Meest gelezen