Video player inladen...

Opnieuw honderden gearresteerd bij protest na onaangekondigde eedaflegging van Wit-Russische president Loekasjenko

Aleksandr Loekasjenko heeft vandaag de eed afgelegd om zichzelf op te volgen als president van Wit-Rusland. De ceremonie was niet aangekondigd. Al wekenlang wordt er geprotesteerd in Wit-Rusland tegen de verkiezingsuitslag en het regime van Loekasjenko. Ook gisterenavond zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen in de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de eedaflegging van Loekasjenko. 364 manifestanten zijn gearresteerd.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn gisterenavond duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de onverwachte beëdiging van president Aleksandr Loekasjenko. 364 betogers werden gearresteerd, dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. De politie zette ook het waterkanon in.

Loekasjenko, die al 26 jaar onafgebroken aan de macht is in Wit-Rusland, won in augustus de presidentsverkiezingen met een monsterscore van 80 procent, maar tegen de omstreden verkiezingsuitslag wordt al wekenlang geprotesteerd. Vreedzame betogers werden daarbij door de politie geslagen en mishandeld. Er vielen ook enkele doden.

Ook gisteren kwamen meteen na het nieuws van de inauguratie al mensen op straat. Sommige betogers droegen kartonnen kronen, waarmee ze de spot dreven met de onaangekondigde eedaflegging van Loekasjenko. Verschillende manifestanten werden aangehouden bij het gebouw waar de ceremonie plaatsvond.

Eedaflegging

De eedaflegging van Loekasjenko vond plaats in het bijzijn van een honderdtal hoogwaardigheidsbekleders. Hij legde met zijn hand op de grondwet de eed af in het Wit-Russisch. Hij zwoer om "de mensen van de Wit-Russische republiek te dienen, en de rechten en vrijheden van de burgers te respecteren".

(Lees voort onder de video.)

Video player inladen...

Tegenstand van de oppositie

De inauguratie betekent de start van de zesde ambtstermijn van Loekasjenko, maar de oppositie liet na de plechtigheid weten dat het de overwinning van Loekasjenko nooit zal aanvaarden en eist nieuwe verkiezingen. Ze roept ook op tot "een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid".

Veel oppositieleiders werden al gedwongen om het land te verlaten. Svetlana Tichanovskaja, die ook deelnam aan de verkiezingen en volgens de oppositie de echte winnaar is, heeft de EU opgeroepen om sancties te ondernemen tegen Wit-Rusland.  

Verschillende Europese landen hebben de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland ook niet erkend. Loekasjenko wil echter niet praten met de oppositie.

"Loekasjenko is noch het legale noch het legitieme staatshoofd van Wit-Rusland", zei Tichanovskaja vandaag bij de OVSE.  Ze stuurde ook een videoboodschap de wereld in: "We begrijpen allemaal wat er gebeurt. Het is een poging om zichzelf als de legitieme leider uit te roepen. Die poging heeft er alleen maar toe geleid dat zijn machtsperiode afgelopen is. Maar een nieuw mandaat heeft de bevolking hem niet gegeven. Die zogenoemde inauguratie is natuurlijk een grap. Vandaag is Loekasjenko eigenlijk gewoon op pensioen gegaan", aldus Tichanovskaja.

Bekijk hier een fragment uit de videoboodschap van Tichanovskaja en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Ook vanuit verschillende Europese landen komt er reactie op de inauguratie. "Zelfs na deze ceremonie kan Mr. Loekasjenko geen democratische legitimering claimen", zei de woordvoerder van Duits bondskanselier Angela Merkel. De Litouwse buitenlandminister Linas Linkevicius herbevestigde zijn standpunt dat de verkiezingen vervalst werden. Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki en de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek sluiten zich daarbij aan.

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrel, heeft ook gezegd in een mededeling dat de Unie Loekasjenko niet erkent als president van Wit-Rusland. Buurland Rusland wil dan weer niet reageren. Volgens persverantwoordlijke van het Kremlin Dmitri Peskov gaat het om een "soevereine, interne beslissing van de Wit-Russische autoriteiten".

Loekasjenko groet de troepen na zijn inauguratiespeech.
BelTA

Meest gelezen