35 jaar geleden werd "MacGyver" voor het eerst uitgezonden: "Leve het Zwitsers zakmes, de paperclip en plakband!"

Hoe gevaarlijk de situatie ook was waarin hij zich bevond, MacGyver vond altijd wel een oplossing in de aanwezige huis-, tuin- en keukenspullen om er zich op een inventieve en handige manier uit te redden. Want met het Zwitsers zakmes en wat plakband in de hand werd zelfs iedere uitzichtloze situatie plots een pak minder uitzichtloos. Tv-zender ABC zond 35 jaar geleden de eerste aflevering uit van het probleemoplossend denken van Angus MacGyver, die daarna 7 seizoenen lang zijn creatieve brein op de kijker mocht loslaten.

De inventieve oplossingen kregen sinds het 2de seizoen de omschrijving 'MacGyverisms' mee, nadat Joanne Remmings MacGyver in de serie begroet had met: "Oh I've heard about you! You're the guy who does the whatchamacallits, you know, MacGyverisms, turns one thing into another?" MacGyver maakte immers op een eenvoudige manier het onmogelijke mogelijk en dat vanaf de eerste aflevering van de gelijknamige serie die op 29 september 1985 werd uitgezonden.

Bedenker van "MacGyver", Lee David Zlotoff: "Eigenlijk stond mijn vader model voor MacGyver. Van beroep was hij een leerkracht, maar hij kon echt alles maken, alles bouwen. Ik omschrijf hem het best als een amateur-architect, of het nu met loodgieterij, elektriciteit, houtbewerking of metaal te maken had. Noem het en hij kon het maken! Bij hem vond ik mijn inspiratie, ook al ben ik niet zo goed als hij. Maar werken met mijn handen vind ik geweldig. Dat ik dat mocht doen in de entertainmentsector maakte het nog mooier." (Lifehacker, februari 2010)

Scenarist Rick Drew: "De ideeën voor 'MacGyverisms' doken eigenlijk pas op, als we de locaties kenden waar er gefilmd werd. Tijdens een prospectie van die locaties, en rekening houdend met de beperkingen die er zouden kunnen zijn, werd er gebrainstormd over hoe we MacGyver een bepaald probleem zouden kunnen doen oplossen. Wat dan weer tot gevolg kon hebben dat we het oorspronkelijke script in de prullenmand konden gooien. Tijdens de voorbereidingen van een aflevering probeerden alle medewerkers dan ook zelf als MacGyver te denken. Met als leidraad: het moest simpel zijn, en tegelijkertijd onvergetelijk." (MacGyverOnline, november 2006)

Acteur Richard Dean Anderson, die de rol van MacGyver speelde: "Voor we de scènes met oplossingen voor een welbepaald probleem opnamen, waren die oplossingen al onderzocht door een aantal mensen, verbonden aan een technische school in Californië. Als zij vonden dat ons oorspronkelijk idee moest aangepast worden, dan deden we dat en pasten we zelfs het scenario aan. Bovendien waren er ook wel heel wat ideeën waarbij onze verbeelding iets te groot was. Maar dat maakte dan ook weer deel uit van het plezier om aan "MacGyver" mee te werken."(Arrêt Sur Séries, april 2016)

Een van de belangrijkste raadgevers, verbonden aan de California Institute of Technology, was geologieprofessor John Koivula, die ook bezeten was door chemie, fysica en de leer rond diamanten. Hij wordt vaak omschreven als "de echte MacGyver", omdat hij wetenschappelijke funderingen aanbracht voor MacGyvers oplossingen.

Lee David Zlotoff: "Het basisidee is dat je iets vindt wat niet al te vergezocht is, iets wat in werkelijkheid zou kunnen gebeuren en waarbij de oplossing ooit waardevol zou kunnen zijn in een bepaalde situatie. Dat er geen oplossing is, daar gingen we nooit van uit." (Lifehacker)

Richard Dean Anderson: "Om geloofwaardig te blijven, moest alles wat MacGyver in elkaar flanste ook echt wel mogelijk zijn. Bijna ieder 'MacGyverism' werd dan ook uitgebreid op voorhand onderzocht. Wat niet wegnam dat ik iedere opnamedag, na het lezen van het script, begon met: "Zijn jullie me hier voor de zot aan het houden?"" (Stuff, september 2015)

Lee David Zlotoff: "Weet je wat MacGyver zo perfect maakte voor deze wereld? Hij vermijdt conflicten, hij lost zijn problemen niet op met een wapen en gaat niet wat oorlogje spelen. Nee, dat zijn dingen die niet als eerste bij hem opkomen." (CBR TV, september 2012)

Richard Dean Anderson: "Ik denk niet dat de MacGyver van toen op eenzelfde manier in onze huidige wereld zijn weg zou vinden. Om de eenvoudige reden dat er zoveel technologie ter beschikking is. En omdat iedereen tegenwoordig een gsm heeft. MacGyver zelf zou ook slim genoeg zijn om er eentje op zak te hebben. iets anders zou toch wel raar zijn, niet?" (Stuff)

Lee David Zlotoff: "Ik weet dat er mensen zijn die graag grappen maken over dat Zwitsers zakmes en die plakband. Maar besef goed, in welke situatie je je ook bevindt, die dingen helpen! Het is echt wel nuttig dergelijke voorwerpen steeds bij zich te hebben." (CBR TV)

Meest gelezen