Aantal leerlingen dat Latijn en/of Grieks studeert, stijgt voor het eerst in 10 jaar

2020 is geen annus horribilis voor de klassieke talen, want het aantal leerlingen dat Latijn en/of Grieks leert in de Vlaamse middelbare scholen is dit schooljaar voor het eerst in 10 jaar tijd gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Agentschap Onderwijs.

In de Vlaamse middelbare scholen zijn op dit moment in totaal 34.124 leerlingen ingeschreven voor een studierichting waarin Latijn en/of Oud-Grieks wordt gegeven. Dat zijn er iets meer (1,24 procent) dan bij het begin van het vorige schooljaar, toen er 33.706 leerlingen voor klassieke talen kozen. 

Het is de eerste stijging na lange tijd: 10 jaar geleden zaten er nog ruim 40.000 in een studierichting met klassieke talen in het curriculum. Het is nu afwachten of volgend schooljaar de licht stijgende trend zich doorzet, of dat het om een tijdelijke heropflakkering ging.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In het hoger  onderwijs bieden op dit moment enkel nog KU Leuven en UGent Latijn en/of Grieks aan. In bijna alle hogescholen is Latijn als afstudeerrichting verdwenen. Alleen de Arteveldehogeschool in Gent biedt het vak nog aan, als onderdeel van een lerarenopleiding voor het middelbaar onderwijs. 

Bij volwassenen is er weer meer interesse voor Latijn en Grieks. In Gent start vandaag een cursus "Latijn voor beginners" voor volwassenen”. Dat is een initiatief van het Centrum voor Historische Talen van de UGent. De cursus was meteen vol en er is al een wachtlijst. 

Meest gelezen