Door corona geen kersthuis bij Anne-Marie in Hakendover

Door de coronacrisis heeft Anne-Marie Buttiens uit Hakendover beslist om dit jaar geen kersthuis te maken. Ieder jaar maakt Anne-Marie één groot kersthuis van woning in Tienen. Dat lokt jaarlijks heel wat bezoekers. En daar wringt het schoentje: "Door corona mag ik geen bezoekers ontvangen."

Voor Anne-Marie Buttiens uit Hakendover komt Kerstmis nooit te vroeg. Al bijna 20 jaar maakt Anne-Marie van haar huis in de Bosveldstraat in Hakendover een waar kersthuis. Ieder jaar lokt dat honderden bezoekers, maar dat is door corona niet mogelijk. "Door corona kan ik geen kerstchalet plaatsen", vertelt Anne-Marie in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "In die chalet ontvangen we elk jaar de bezoekers. Maar de ruimte hier op onze inrit en bij onze buurvrouw Mia is onvoldoende om iedereen op een veilige afstand te kunnen ontvangen. Vaak komen mensen in groep een kijkje nemen. Je kan moeilijk een groep naar huis sturen om plaats te kunnen maken voor een andere. Zeker omdat er veel mensen de moeite doen om een heel eindje te rijden om het kersthuis te bezichtigen.”

Te weinig versiering

Normaal gezien begint Anne-Marie in september al met het versieren van haar huis. Maar nu is er nog niks te zien. "Andere jaren ga ik al in de zomermaanden op zoek naar kerstdecoratie, want ieder jaar wil ik graag met nieuwe versiering uitpakken. Maar door corona heb ik maar twee dingen op de kop kunnen tikken, onder meer een nieuw huis voor de twee, heel populaire, beren. Maar helaas gaan de mensen nog een jaartje moeten wachten om dit te zien.”

Anne-Marie krijgt intussen veel vragen van buurtbewoners om het kersthuis toch nog te maken. “Ik moet eerst zekerheid van de stad krijgen dat het mag en onder welke voorwaarden, dan komt het kersthuis er misschien nog. Het zal dan wel iets minder versierd zijn, want we hebben al wat tijd verloren. Ik begrijp dat de mensen nu meer dan ooit wat kerstgevoel kunnen gebruiken, ik trouwens ook, maar het moet natuurlijk allemaal veilig en haalbaar blijven.”

Anne-Marie voor haar onversierde huis

Meest gelezen