Archieffoto

Bewoners Antwerpse sociale woning zitten al 7 weken zonder lift: "Ik zit gevangen in mijn eigen appartement"

De bewoners van de sociale woningen van Woonhaven in de Groenendaallaan 310-312 in Antwerpen zitten al 7 weken zonder lift. Door waterschade heeft de liftsturing het begeven. Dat is een groot probleem voor de oudere mensen of minder mobiele mensen die op de hogere verdiepingen wonen. Constant Bernaers zit in een rolstoel en woont op de 3e verdieping. "Ik zit hier gevangen. Het is verschrikkelijk", vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen.

De bewoners deden al een petitie, maar zonder succes. "We hebben zowel naar de liftmaatschappij als naar Woonhaven gebeld, maar we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze hebben beloofd dat ze de lift gingen maken, maar ik zie niets veranderen. De zevende week gaat nu in, dat is echt schandalig", vertelt Miriam Van de Wiele.

Hond tijdelijk weggedaan

Het gaat in totaal om zestien bewoners die geen gebruik meer kunnen maken van de lift. "Eén vrouw op de zevende verdieping heeft zelfs haar hond tijdelijk ergens anders moeten onderbrengen, omdat die de trap moeilijk op en af kon", gaat Miriam verder. "Zelf woon ik op de 4e verdieping. Het is verschrikkelijk om altijd met al mijn boodschappen alle trappen te doen."

Ik kan de trap niet meer op en af, omdat ik een hersenbloeding heb gehad. Ik zit hier volledig gevangen

Constant Bernaers, bewoner

Constant Bernaers woont op de 3e verdieping en is niet meer goed te been. "Ik heb twee jaar geleden een lichte hersenbloeding gehad en kan dus geen trappen meer nemen. Ik geraak eventueel nog wel beneden, maar kan niet meer naar boven. Ik zit hier volledig gevangen", vertelt hij. "De lift werkt regelmatig niet meer. Nu hangt er een papier dat ze de lift aan het repareren zijn, maar er gebeurt niets. Dat is verschrikkelijk voor mij." 

Bewoner Rudy hoopt dat er zo snel mogelijk een echte oplossing komt. "Wij betalen voor het onderhoud van de lift, maar die is altijd kapot. Dat kan echt niet", klinkt het. "Er zijn hier minder mobiele mensen in het gebouw. Die zitten gevangen in hun eigen appartement."

Herstelling duurt twee weken

De lift is kapotgegaan door de zware regenval midden augstus. "Er is water in de liftkoker binnengedrongen, waardoor de liftsturing beschadigd werd", zegt Jan Hendrickx van Woonhaven. "We moeten nu een compleet nieuwe sturing installeren en dat vraagt tijd. Maandag beginnen we aan de herstelling. Die zal nog twee weken duren."

Meest gelezen