radio 2

Vrachtwagenbestuurders in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen op distributieterrein Ikea in Genk

Op het distributieterrein van Ikea in Genk is ontdekt dat heel wat vrachtwagenbestuurders daar in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Vorige zondag hield de sociale inspectie er een grote controle in de strijd tegen mensenhandel. 

Bij de controle werden 33 vrachtwagens onderzocht, die kwamen allemaal uit Oost-Europese landen zoals Litouwen, Polen en Roemenië. De chauffeurs zelf kwamen uit Wit-Rusland en Oekraïne, landen van buiten de Europese Unie dus. En dat is een belangrijke nieuwe trend, zegt Karel Deridder, hoofd van de sociale inspectie : "Dat zijn mensen die onder druk gezet worden. Ze zitten vaak in een economisch zwakkere positie dan inwoners uit andere Europese lidstaten en zo zitten we vlugger in een situatie van socio-economische exploitatie. "

De sociale inspectie controleerde hoe de mensen wonen en verblijven op het distributieterrein. De algemene hygiëne was ondermaats en er waren nauwelijks sanitaire voorzieningen voor de bestuurders, zo bleek. Karel Deridder:  "Er werden een zeecontainer en een oplegger gebruikt die dienden als keuken en eetkamer voor de kamperende bestuurders." 

De inspectie heeft dus een aantal inbreuken vastgesteld. Sommige daarvan geven onmiddellijk aanleiding tot een proces-verbaal. Andere inbreuken worden nog verder onderzocht.  Er wordt daarbij in eerste instantie opgetreden tegen de werkgevers van de bestuurders. 

Meest gelezen