Radio 2

Boutersem richt eigen Fietsersbond op na slecht fietsrapport

Het idee om in Boutersem te starten met een eigen lokale Fietserbond kwam er in mei toen het Vlaams Fietsrapport werd bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Boutersem op de voorlaatste plaats staat bij kleine Vlaamse gemeenten (minder dan 20.000 inwoners) als het gaat om goede fietsinfrastructuur. 

In mei werd het Fietsrapport van de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde bekendgemaakt. In dat rapport werd gepeild bij meer dan 24.000 fietsers naar de manier waarop men het fietscomfort, de fietsveiligheid en infrastructuur in eigen gemeente ervaart. Het fietsrapport voor Boutersem was niet mals. De gemeente strandde op de voorlaatste plaats bij de Vlaamse gemeenten met minder dan 20.000. Enkel buurgemeente Lubbeek deed het nog slechter en strandde op de laatste plaats. 

Nog altijd heel gevaarlijk voor fietsers om te rijden langs de Leuvensesteenweg of stationsbuurt in Boutersem

Jan Vanautgaerden, Fietsersbond Boutersem

"Heel wat mensen uit Boutersem hebben meegewerkt aan dit fietsrapport" zegt Jan Vanautgaerden van de Fietsersbond Boutersem. "De fietsers zijn heel tevreden over de aangename groene omgeving waarin ze kunnen fietsen en de vele fietsroutes die er zijn. Maar voor alle andere punten is onze gemeente spijtig genoeg gebuisd. Dan gaat het om verkeersveiligheid en infrastructuur. Zo zijn er verschillende plaatsen in Boutersem, de Leuvensesteenweg, omgeving station, die gevaarlijk zijn voor fietsers." 

Fietssnelweg Leuven - Tienen

Om daar verandering in te brengen, richtte Jan samen met een tiental andere vrijwilligers een eigen lokale afdeling van de Fietsersbond op. "Via verschillende acties en evenementen willen we deze gevaarlijke fietspunten opnieuw onder de aandacht brengen van het gemeentebestuur", zegt Jan. "Daarnaast willen we mee de dossiers opvolgen die lopende zijn, zoals de fietssnelweg Leuven-Tienen die er moet komen."

Meest gelezen