Videospeler inladen...

China heeft 380 "heropvoedings­kampen" gebouwd om Oeigoeren en andere moslimminderheden vast te houden

China heeft in de noordwestelijke regio Xinjiang de afgelopen drie jaar maar liefst 380 heropvoedingskampen gebouwd om Oeigoeren en andere moslimminderheden in vast te houden, dat heeft een Australische denktank gemeld. De organisatie baseert zich daarvoor op satellietbeelden. Het zijn 100 kampen meer dan vorige studies hebben aangetoond en 14 van die 380 kampen zijn nog in aanbouw. China beweert nochtans dat het dit soort kampen net aan het afbouwen is. 

De bijna vierhonderd kampen in de regio Xinjiang worden gebruikt om Oeigoeren en andere moslimminderheden vast te houden. Veertien van deze kampen zouden nog in opbouw zijn, dat heeft de denktank Australian Strategic Policy Institute (ASPI) bekendgemaakt in een rapport. Het zijn er 100 meer dan ze tijdens vorige studies konden vinden. De onderzoekers denken dat ze intussen de meeste kampen in de regio hebben geïdentificeerd. Sinds 2017 hebben ze hier in totaal 380 van deze heropvoedingskampen ontdekt. 

Veel van deze kampen staan naast bedrijventerreinen, volgens de denktank wijst dit erop dat er in een aantal dwangarbeid wordt uitgevoerd. Wat bovendien opvalt, is dat deze recent gebouwde kampen vaker veel zwaarder beveiligd zijn.

"Heropvoedingskamp"
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

China: "opleidingskampen tegen armoede"

Eerst ontkende China het bestaan van deze kampen. Later gaven ze het bestaan toch toe, maar omschreven ze de plaatsen waar de mensen vastgehouden worden als "opleidings- en heropvoedingskampen". Ze dienen om de "armoede in de regio te bestrijden en het terrorisme tegen te gaan".

Vorig jaar beweerde een Chinees functionaris bovendien dat de meeste mensen die werden vastgehouden in deze kampen, opnieuw naar de samenleving waren teruggekeerd. 

Het bewijs in deze database toont aan dat ... er in 2019 en 2020 aanzienlijke investeringen in de bouw van nieuwe detentiecentra zijn gedaan

ASPI-denktank

Maar dat blijkt niet zo te zijn. "Het bewijs in deze database toont dat ondanks de beweringen van Chinese functionarissen over gedetineerden die afstudeerden uit de kampen, er in 2019 en 2020 aanzienlijke investeringen in de bouw van nieuwe detentiecentra zijn gedaan", zei onderzoeker Nathan Ruser van ASPI aan The Guardian.

(Lees verder onder de foto)

"heropvoedingskamp"
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De mensen die er worden vastgehouden hebben “overtredingen” begaan zoals het bezitten van een koran of het niet eten van varkensvlees. In de kampen worden deze mensen willekeurig vastgehouden, gefolterd, ze krijgen geen medische bijstand en gedwongen geboortebeperking wordt opgelegd. 

De meeste informatie van de kampen komt van overlevenden die uit het land zijn gevlucht, gelekte Chinese overheidsdocumenten en satellietbeelden die het bestaan en de locatie van de kampen bevestigen. De satellietbeelden van de locaties van deze kampen zijn terug te vinden op de online database Xinjiang Data Project. 

(Lees verder onder de foto)

Oeigoeren in Xinjiang

China stuurt al jaren Oeigoeren naar deze kampen

De Oeigoeren leven voornamelijk in de autonome regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze vormen er met 11 miljoen mensen zowat 45 procent van de bevolking in deze regio. De Oeigoeren zijn verwant met de Turken, hun taal behoort ook tot de Turkse talen. 

Peking probeert al jaren een grotere greep te krijgen op het gebied, onder meer door massaal Han-Chinezen te laten verhuizen naar Xinjiang. Al jaren stuurt de Chinese overheid Oeigoeren naar deze kampen. Met zogenaamde "heropvoedingsscholen" probeert China sinds 2017 de strijd op te voeren tegen radicale islam. 

Maar mensenrechtenorganisaties verzamelden getuigenissen waaruit blijkt dat het eerder om concentratiekampen gaat waar gefolterd wordt. Naar schatting 1 tot 2 miljoen Oeigoeren zouden er opgesloten zitten.

Bekijk hieronder de video uit "Terzake" over het bezoek van VRT NWS aan een heropvoedingskamp in de Chinese provincie Xinjiang: 

Videospeler inladen...
 Xinjiang

Meest gelezen