Foto: Unsplash

Dansen op trouwfeesten niet toegelaten: dj's klagen gebrek aan financiële steun aan

Voor evenementen gelden voortaan dezelfde coronamaatregelen als voor de horeca. Dat is goed nieuws voor de sector, al missen de dj's voldoende financiële steun. Dansen op een trouwfeest is bijvoorbeeld nog niet toegelaten. "Dat is begrijpelijk, maar politici moeten de consequenties van die regel dragen", vertelt DJ Bart De Bie van DJ-team Harmony uit Malle op Radio 2 Antwerpen.  Het DJ-team moest al zo'n 100 boekingen annuleren en loopt dus veel inkomsten mis.

Op de Nationale Veiligheidsraad werd gisteren beslist dat de evenementensector voortaan dezelfde regels als de horeca mag volgen. Dat betekent dat er geen limiet meer bestaat op het aantal gasten bij trouwfeesten, zolang de locatie het toestaat. Dansen daarentegen mag nog atijd niet. Bart De Bie van DJ-team Harmony uit Malle begrijpt dit, maar mist voldoende financiële compensaties voor DJ's. Dat vertelt hij in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen.

Te weinig financiële steun

Hoewel een openingsdans wel is toegelaten, blijven de gasten op trouwfeesten beter aan hun tafels zitten. Dat is nefast voor DJ's, dé sfeermakers op zo'n feest. Ze worden minder noodzakelijk en lopen daardoor een hoop boekingen mis. "Ik begrijp dat mensen op een dansvloer te dicht bij elkaar staan en te uitgelaten zijn", zegt De Bie. "Maar als politici een regel invoeren, moeten zij daarvoor ook de financiële consequenties dragen."

Politici moeten de financiële consequenties van hun regels dragen

Bart De Bie, DJ-team Harmony

DJ-team Harmony moest al ongeveer 100 boekingen annuleren, waardoor zij wel 75.000 euro verliezen. "Als we 5 of 7 procent van onze kosten gedekt krijgen, moeten we al dankbaar zijn. Maar onze kosten bedragen op een jaar wel 90 procent",  klinkt het.

Creatieve oplossingen

Gelukkig draaien dj's niet enkel op trouwfeesten, al valt er aan andere events ook niet veel te verdienen, vertelt De Bie. "Sportevenementen zijn voor ons bijvoorbeeld grote boekingen, maar die dreigen ook in het water te vallen. Dat is zuur." Ter compensatie ging het DJ-team al creatief aan de slag. Zo draaiden ze hun sets een tijdje via Facebook-live. "Maar dat mag ook niet meer. Volgens de Europese wetgeving mag je geen muziek streamen die niet van jou is."

"Ik hoop dat er snel een vaccin komt", besluit De Bie. "Ik begrijp dat we geen risico's mogen nemen, maar de manier waarop het beleid dit aanpakt, is volledig fout."

Meest gelezen