Justin Paget Photography Ltd

De nieuwe quarantaineregels helder voor je uitgelegd

Vanaf 1 oktober veranderen de regels rond quarantaine in ons land. Dat heeft de Veiligheidsraad gisteren beslist. Maar wat verandert er precies? Wat als ik nauw contact heb gehad met een besmet iemand, of als ik terugkom uit het buitenland? Of wat als ik zelf besmet ben? We zetten de nieuwe regels nog eens op een rijtje.

Ik heb geen symptomen, maar ben mogelijk wel besmet

Je hebt misschien nauw contact gehad met iemand die positief getest is op het coronavirus. Onder nauw contact wordt verstaan: langer dan 15 minuten, dichter dan 1,5 meter en zonder mondmasker.

In dat geval moet je vanaf 1 oktober niet langer sowieso 14 dagen in quarantaine, maar wel 7 dagen. De 7 dagen tellen vanaf het moment van het laatste nauwe contact met de besmette persoon.

Stel: op 1 oktober heb ik voor het laatst nauw contact gehad met iemand die besmet is. Ik verneem het nieuws dat die persoon positief getest is pas op 3 oktober, én ik heb zelf geen symptomen. Dan moet ik onmiddellijk in quarantaine tot zeker 8 oktober.

Op de 5e dag (in dit voorbeeld dus op 6 oktober) moet ik me laten testen op corona.

  • Mijn test is positief: de quarantaine wordt verlengd met 7 dagen. Heb ik dan nog altijd geen symptomen, dan mag ik uit quarantaine (zonder bijkomende test)
  • Mijn test is negatief: de quarantaine stopt na de 7e dag (in dit voorbeeld dus op 8 oktober).

Ook wie (langer dan 48 uur) naar een land is geweest met een rode kleurcode, moet bij terugkomst vanaf 1 oktober geen 14 dagen, maar 7 dagen in quarantaine. Ook dan moet je je op de vijfde dag laten testen. Is de test negatief, dan mag je op dag 7 uit quarantaine. Is de test positief, dan wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd.

(lees verder onder de grafiek)

Ik heb wel symptomen

Hier verandert in principe niets aan de quarantaineregels. Voor alle duidelijkheid toch nog eens wat je dan moet doen.

Als je symptomen hebt van een coronabesmetting bel je nog altijd eerst naar de huisarts. Die zal bepalen of een test nodig is of niet. De test wordt in dat geval zo snel mogelijk afgenomen. In afwachting van het resultaat zal je sowieso in quarantaine moeten.

  • Is de test negatief: dan mag je meteen uit quarantaine van zodra je situatie dat toelaat. Je hebt wellicht een andere infectie opgelopen, waardoor je misschien alsnog enkele dagen moet binnenblijven van de dokter.
  • Is de test positief: dan moet je minstens 7 dagen in quarantaine. Pas wanneer je 3 dagen symptoomvrij bent, mag je terug uit quarantaine.

(lees verder onder de grafiek)

Van 14 naar 7 dagen, is dat geen risico?

Het kan tot 14 dagen duren vooraleer een besmet iemand symptomen vertoont. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt daarom nog steeds een periode van 14 dagen quarantaine aan voor mensen die een risicocontact gehad hebben.

Toch zijn er steeds meer landen, zoals eerder ook al Frankrijk en Luxemburg, die de quarantaineperiode inkorten tot 7 dagen. Is dat niet gevaarlijk?

"Vijf dagen is toch wel heel scherp", zegt microbioloog Hermans Goossens van de universiteit van Antwerpen. "Ik had liever een test op dag 7 gezien. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die aantonen dat je de meeste besmettingen kan voorkomen als je test tussen dag 6 en dag 9."

Twee weken quarantaine is voor de meeste mensen onhaalbaar. Je doet het dan beter kort en goed

Herman Goossens, professor microbiologie (UAntwerpen)

"Maar het is natuurlijk duidelijk dat mensen die regels beter gaan opvolgen als het hen haalbaarder lijkt. In dat opzicht is dit wel een goede aanpassing. Twee weken quarantaine, dat is voor de meeste mensen onrealistisch", zegt professor Goosens. "Je doet het dan inderdaad beter kort en goed."

Volgens professor Goossens is het dan wel belangrijk om ook de tweede week extra voorzichtig te zijn. "Ook na een negatieve test, kan het zijn dat je in die tweede week toch nog symptomen ontwikkelt. Daarom moet je in die week na de quarantaine ook nog enorm voorzichtig zijn. Draag je mondmasker, was je handen, hou afstand. Die boodschap had men gisteren ook moeten brengen."

Herbeluister het volledige gesprek uit "De Ochtend" over de nieuwe maatregelen met Herman Goossens:

Justin Paget Photography Ltd

Meest gelezen