Provincie Vlaams-Brabant

Eerste Vlaamse verplaatsbare woningen staan in Boortmeerbeek

De allereerste transitwoningen van Vlaanderen staan in Boortmeerbeek. Het gaan om kleinschalige, verplaatsbare woonunits waarin mensen tijdelijk kunnen verblijven in afwachting van de bouw of renovatie van hun eigenlijke woning.

De eerste transitwoningen van Vlaanderen werden gisteren geplaatst op de voormalige camping Floréal 1 in Boortmeerbeek.  Op deze site realiseert de sociale huisvestingsmaatschappij SWaL een sociaal woonproject met kleinschalige woningen tot 80m². Daarvoor moeten er in verschillende fases chalets worden afgebroken. Voor enkele bewoners werd er nu een onderkomen gevonden in de transitwoningen. 

Verplaatsbaar

Het grote voordeel van de transitwoningen is dat ze altijd verplaatst kunnen worden. Nu staan ze voor drie jaar in Boortmeerbeek, daarna kunnen ze ergens anders gezet worden. "De woningen zijn heel makkelijk verplaatsbaar", zegt gedeputeerde Bart Nevens (N-VA). "Ze worden als module geplaatst op een stuk grond en via een plug-in systeem kan er gemakkelijk elektriciteit, en water aangesloten worden, net zoals de riolering."

Het concept van transitwoningen past perfect in het plaatje van kleinschalig wonen

Bart Nevens, gedeputeerde Vlaams-Brabant (N-VA)

Met een oppervlakte tussen de 45m2 en 80m2 passen de woningen perfect in het plaatje van kleinschalig wonen. "We stimuleren kleinschalig wonen als een van de woonvormen van de toekomst", zegt de gedeputeerde. "Kleinschalige woningen leggen minder beslag op de ruimte en zijn klimaatvriendelijker.

De toekomst

De drie transitwoningen hebben 300.000 euro gekost. De provincie hoopt nu dat er na Boortmeerbeek nog andere gemeenten of steden in de toekomst deze woningen zullen inzetten als tijdelijk verblijf. "We zijn daarvoor aan het bekijken of we een of andere premie kunnen aanbieden aan de gemeenten."

Provincie Vlaams-Brabant

Meest gelezen