Epidemioloog Pierre Van Damme: "Buitenlandse collega's vragen mij waar we in België mee bezig zijn"

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om 5 contacten per persoon toe te laten, zet kwaad bloed bij wetenschappers. "Ik heb vanmorgen al verschillende ongeruste buitenlandse collega's gehoord. Duiding geven bij maatregelen waar je niet achter staat, wordt voor mij steeds moeilijker", zegt epidemioloog Pierre Van Damme op Radio 2 Antwerpen.

"Ik heb vanmorgen al verschillende berichten gekregen van buitenlandse collega's. Zij wrijven zich in de haren als ze zien dat onze regering meer contacten toelaat terwijl de Belgische coronacijfers stijgen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen. "De spreidstand tussen duiding geven bij maatregelen en ermee akkoord gaan, wordt voor mij als wetenschapper steeds moeilijker", zegt Van Damme in "Start Je Dag".

Gemiste kans

"We hebben nood aan een duidelijke context. Ik wacht angstvallig op de barometer met kleurcodes en bijhorende maatregelen. Het is dus een gemiste kans voor de Nationale Veiligheidsraad. Het is begrijpelijk dat er afhankelijk van de ernst van de epidemie meer of minder contacten toegelaten worden. Maar nu heeft de NVR besloten om meteen het meest optimistische getal van vijf contacten per persoon in te voeren. Ik benadruk dat we 2.000 besmettingen per dag hebben en het aantal hospitalisaties stijgt, net zoals de gevallen op de intensieve zorg."

Van Damme stipt ook enkele positieve beslissingen aan. "De vermindering van het aantal quarantainedagen naar 7 en de schrapping van de mondmaskerplicht op plekken buiten zonder veel volk, juich ik toe."

Meest gelezen