Had regering "barometer" samen met nieuwe regels moeten invoeren? "Makkelijker om pionnen en spelregels samen te tonen"

Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat de regering gisteren na de Nationale Veiligheidsraad niet alleen de aangepaste coronamaatregelen had moeten aankondigen, maar meteen ook de barometer waar die beslissingen bij passen. Celeval, het adviesorgaan dat de Veiligheidsraad adviseert en waar Vlieghe ook deel van uitmaakt, had die barometer klaar, maar volgens de politici moet er nog even aan gesleuteld worden. 

Volgens Vlieghe was de situatie nu veel duidelijker geweest als de regels en het denkkader gisteren op hetzelfde moment aan de bevolking gecommuniceerd waren. "Het is makkelijker wanneer je je pionnen en je spelregels tegelijkertijd toont, want het is al geen gemakkelijk gezelschapsspel", reageerde Vlieghe in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De zogenoemde barometer moet een instrument worden om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen, en daaraan telkens een set van aangepaste maatregelen te koppelen.  Als de situatie slechter wordt, zullen de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan kunnen de teugels gevierd worden. 

"Ik heb mij gisteren met opzet geheel incommunicado gehouden om het allemaal te laten indalen", zegt Vlieghe. "Je geeft een advies en dan is het heel moeilijk om je eigen advies niet goed begrepen te zien omdat niet het hele kader erbij verteld wordt terwijl daar heel hard aan gewerkt is. Ik hoop dat de mensen het dan wel gaan snappen. In die bezorgdheid moet je ook de reacties van onze rectoren zien, we zitten op dit moment op de grens van code oranje, dan moet je aan studenten aangeven: doe even rustig." 

Tien experts, onder wie Vlieghe hebben vandaag in een gezamenlijke blogpost ook gepleit voor een betere en duidelijkere aanpak van de coronacrisis, zonder expliciet te verwijzen naar de regering of de Nationale Veiligheidsraad van gisteren. 

De verwarring na de Veiligheidsraad is volgens Vlieghe gisteren ontstaan omdat de -volgens sommigen- versoepelende maatregelen niet stroken met de stijgende cijfers. "De maatregelen die voorlagen moet je binnen hun kader zien, volgens de codes geel, oranje en rood. Die barometer, die wij hadden bijgewerkt, hoorde daarbij. In code geel kan je tot 5 nauwe contacten hebben, als het niet goed gaat, in code oranje daalt dat tot 3  of 1, maar het is wel heel belangrijk om die hele context daar bij te geven." 

Vanmiddag in de Kamer, amper 24 uur na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren, heeft premier Sophie Wilmès (MR) al gezegd dat "de kans heel groot is dat er binnenkort meer beperkingen komen". Volgens Wilmès zal het werk aan de barometer de komende dagen afgerond worden. 

Volgens Vlieghe was het dus beter geweest als er gisteren meteen al duidelijk gecommuniceerd was over die barometer ook. "Wij hebben een voorstel op tafel gelegd, maar alles staat of valt met wat je aanvaardt als risico voor de maatschappij en dat is een politieke beslissing. Ons voorstel is gepubliceerd, iedereen kan dat lezen. De politieke beslissing is: vanaf wanneer vind je het nodig om van geel naar oranje en van oranje naar rood te gaan? Als daar onvoldoende overeenstemming is, moet daar inderdaad nog aan gesleuteld worden."

Beluister hier het volledige gesprek met Erika Vlieghe: 

Meest gelezen