In Oostduinkerke werden strandcabines de speelbal van de wind. (foto Peter Huygels)

Herfststorm Odette veroorzaakt vooral schade aan de kust, er vielen al verschillende gewonden

Herfststorm Odette, de eerste najaarsstorm, is in de vooravond aan land gekomen. Er komen vooral meldingen van schade van brandweer- en politiezones aan zee. In West-Vlaanderen en aan de kust is code oranje van kracht, er raakten al enkele mensen gewond. Ook het noodnummer 1722 is geactiveerd, voor niet-dringende hulp. 

Oproep: Heeft u beelden (foto's/filmpjes) van de doortocht van storm Odette of van de schade die ze naliet? Mailen kan naar oproep@vrtnws.be. Vermeld ook waar de beelden gemaakt zijn.

België heeft voor het eerst de naam van de storm bepaald, sinds het meedoet met de Europese naamgeving. En Odette is meteen de moeite: een noordwesterstorm met windsnelheden tot 110 kilometer per uur aan de kust en tot 120 kilometer per uur op volle zee. In Koksijde werden al rukwinden gemeten tot 108 km/u. Maar ook landinwaarts waait het krachtig, met rukwinden tot 90 kilometer per uur. (lees door onder de tweets en de video)

Bekijk hier de ravage op het strand van Sint-Idesbald (video van Thomas Willems):

Videospeler inladen...

De brandweerzone Westhoek kreeg vooral oproepen uit De Panne, Koksijde en Nieuwpoort voor stormschade. In Blankenberge zijn al verschillende strandcabines gesneuveld door de wind. De politie sloot daar ook even een straat af omdat een gevel van een werf dreigde in te storten. "We hebben de muur gecontroleerd laten vallen, zonder verdere problemen", vertelde commissaris Philippe Denoyette aan Belga. 

In Middelkerke raakte een arbeider zwaargewond toen hij enkele blokken van een omgewaaide muur op zich kreeg. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Wandelaars gewond

Ook enkele wandelaars raakten gewond aan de kust. Zo kwam in Nieuwpoort een ambulance twee wandelaars ophalen die meegetrokken werden door de wind. Ze hadden snijwonden en moesten hechtingen krijgen.

"We raden mensen absoluut aan om thuis te blijven. Het is te gevaarlijk buiten. Mensen waaien letterlijk weg", zegt Barbara Wyseure, noodplanningsambtenaar van Nieuwpoort. 

Blijf thuis. Mensen waaien letterlijk weg

In Alveringem, bij Veurne, raakten drie brandweermannen gewond toen ze een stuk boom op kregen zich terwijl ze een eerder opgevallen boom aan het verzagen waren.

Twee van hen raakten lichtgewond en moesten niet naar het ziekenhuis worden overgebracht. Een derde brandweerman raakte ernstiger gewond en moest meteen worden overgebracht naar het ziekenhuis van Veurne voor verdere verzorging. 

Andere meldingen gingen vooral over losgewaaide takken, dakpannen, tuinmeubilair en weggewaaide werftoiletten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Code oranje

Het KMI geeft op zijn website code oranje voor de kust en West-Vlaanderen vanaf 17.30 uur vrijdagavond tot zaterdagochtend 7 uur. Code oranje betekent volgens het KMI: "Er wordt zeer veel wind verwacht waarbij (belangrijke) schade of overlast op grotere schaal mogelijk is en het verkeer ernstige hinder kan ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op."

Ook weerman Frank Deboosere waarschuwt voor de eerste najaarsstorm. "De bomen staan nog in blad, ze zullen meer wind vangen en dus is de kans groter dat ze omwaaien. Het is aan te raden om je auto op vrijdagavond niet onder een boom te parkeren."

Omdat het om een noordwesterstorm gaat, zal de wind loodrecht op de kustlijn blazen. "Gelukkig zitten we met zogenaamd doodtij", stelt Deboosere gerust. "Dat wil zeggen dat het water bij hoogtij minder hoog komt. Door de stormwind wordt het zeewater dan wel richting kust opgestuwd, maar daar verwachten we niet veel problemen. Dat zou anders zijn als we met bijvoorbeeld springtij zouden zitten."

Het heeft al een tijdje niet meer hard gewaaid, daarom zijn er dus veel zaken die nu losliggen en met de storm kunnen wegwaaien

Frank Deboosere, weerman

Verder waarschuwt Deboosere ook voor veel loszittende zaken, die kunnen wegwaaien. "Het heeft al een tijdje niet meer hard gewaaid, daarom zijn er dus veel zaken die nu losliggen en met de storm kunnen wegwaaien. Best dus in je tuin of op je terras controleren of alles veilig vastzit."

Het is de eerste keer dat een storm een naam krijgt die het KMI heeft gekozen uit de lijst van namen. Wanneer het KMI code oranje of rood aankondigt voor een storm­waarschuwing en de storm zich in Belgische territoriale wateren ontwikkeld heeft, mag het KMI de naam geven.

Aan het begin van het seizoen wordt een alfabetische lijst opgesteld met namen voor de stormen die gaan komen. Elk land mag dan een aantal voorstellen doen. De naam Odette hoort nog bij de lijst van vorig seizoen. Het nieuwe stormseizoen start vanaf 1 oktober.

De provincie West-Vlaanderen neemt de nodige maatregelen voor de doortocht van Odette. De provinciale diensten raden af om provinciedomeinen te betreden vanaf 15 uur en het Sterrenbos in Roeselare is sinds 12.30 uur gesloten. De provincie zet borden aan de ingangen van de provinciale domeinen en ze lanceert waarschuwingen via de sociale media.

Het Agentschap voor Natuur en Bos neemt voorlopig geen extra maatregelen. "De meeste maatregelen worden lokaal genomen", zegt Filip Hubin van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Zo is onder meer de Vlaktedreef in het Zoniënwoud afgesloten voor het verkeer en ook het park van Tervuren is dicht voor gemotoriseerd verkeer. Ook de Weertsedreef in het Meerdaalbos in Oud-Heverlee is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wij volgen de situatie op de voet. We raden de mensen vooral aan om hun gezond verstand te gebruiken en geen onnodige risico's te nemen."

Bekijk de laatste stand van zaken hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Golven tot 4 meter

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) bereidt zich voor op die eerste najaarsstorm van 2020. 

De storm zal aan de kust golven tot 4 meter veroorzaken volgens het MDK. Daarom zullen de staketsels van Blankenberge en Nieuwpoort  vanaf vrijdagmiddag 12 uur afgesloten worden voor het publiek, en dat al zeker tot zondagavond. Ook de havendammen in Oostende zullen afgesloten worden. De veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende zullen hinder ondervinden van het stormweer.

Op sommige plaatsen staan op het strand nog heel wat strandcabines, zeilen, strandstoelen en strandbars. Het risico is groot dat die door de felle wind schade oplopen. Op onderstaande foto die ons rond 16 uur werd verstuurd, is alvast een beschadigde cabine te zien in Mariakerke.

Foto: Magda Gilbert

Meest gelezen