Leuven is de meest innovatieve stad van Europa en wint 1 miljoen euro

Leuven is door de Europese Commissie uitgeroepen tot "European Capital of Innovation". De prijs is een erkenning voor de stad die innovatie inzet voor een duurzame en veerkrachtige toekomst en daarbij inwoners, instellingen, bedrijven en organisaties betrekt. Met deze titel wint Leuven ook 1 miljoen euro. 

Elk jaar reikt de Europese Commissie de titel "European Capital of Innovation" uit aan de stad die innovatie, vernieuwing dus, het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. In een spannende finale nam Leuven het op tegen wereldsteden als Milaan, Valencia en Wenen. Ook Gent dong mee naar de prijs. Maar uiteindelijk is het Leuven die de titel overneemt van Parijs. 

Innovatie en inwoners betrekken zit nu eenmaal in het DNA van Leuven

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven (SP.A)

Leuven stelde zich samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate kandidaat, net zoals in 2018. Toen eindigde Leuven in de top drie en kreeg de Griekse hoofdstad Athena de iCapital Award.  “Dat was een mooie erkenning voor onze stad, maar dit is toch de bekroning op ons werk”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). "Om mee te dingen naar de iCapital Award is het betrekken van inwoners bij het maken van de stad een belangrijk criterium. En laat dat nu het DNA van Leuven zijn. De Leuvenaar is heel betrokken. We werken elke dag met heel veel mensen samen om van Leuven de meest duurzame, sociale en welvarende stad van Europa te maken”, aldus de burgemeester.

Innovatie

Ook de innovatieve mindset van een stad is belangrijk om de award met een prijskaartje van 1 miljoen te veroveren. "Leuven loopt steevast voorop met haar vernieuwende en ambitieuze aanpak van de actuele maatschappelijke uitdagingen en dat is de jury niet ontgaan", zegt Ridouani. "We zijn trots op onze unieke manier van samenwerken, waarvoor we de voorbije jaren Europese erkenningen ontvingen en waarmee we breed blijven inspireren."

Radio 2

Meest gelezen