Premier Sophie Wilmès (MR): "Kans is groot dat er op korte termijn meer beperkingen komen"

Een dag na de versoepelingen die de Nationale Veiligheidsraad heeft aangekondigd, waarschuwt premier Sophie Wilmès in de Kamer dat de kans groot is dat er op korte termijn weer beperkingen komen. Het aantal besmettingen en vooral het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft intussen stijgen. Tussen 14 en 20 september waren er gemiddeld 1.425 nieuwe besmettingen per dag. Tussen 16 en 22 september werden gemiddeld 57 mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuw onderzoek: waarom worden sommige jonge en gezonde mensen toch zwaar ziek van het coronavirus?

Een klein percentage van de jonge en gezonde mensen krijgt ernstige symptomen bij een besmetting van het coronavirus. Twee internationale studies in het vakblad Science verklaren voor het eerst bij bijna 15 procent van die twintigers waarom ze ernstig ziek worden. Dat kan het gevolg zijn van een erfelijke afwijking of van het defect van het afweersysteem. De onderzoeken zijn een belangrijke stap vooruit in de behandeling meent professor Filomeen Haerynck van het UZ Gent. Het UZ werkte mee aan beide studies en coördineerde de dataverzameling van zeventien Belgische centra.

Lees meer in dit artikel:

Premier Sophie Wilmès: “Kans heel groot dat er binnenkort meer beperkingen komen”

De regel van 5 over de sociale contacten per individu, die is aangekondigd na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren, zou wel eens snel kunnen worden aangepast. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd in de Kamer. “Hoe ernstiger de gezondheidssituatie, hoe meer het aantal contacten zal worden beperkt”, aldus de premier.

“Ik kan u nu al zeggen dat de kans heel groot is dat we zullen komen met meer beperkingen op korte termijn, want de evolutie van de gezondheidssituatie in ons land is niet voordelig.”

Wilmès verwijst ook naar de barometer, waarvan velen hadden verwacht dat de Veiligheidsraad daarover gisteren een beslissing zou nemen. Volgens haar zal dat werk de komende dagen worden afgerond.

Lees meer in dit artikel:

Recordaantal besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk liggen voor het eerst sinds de maand juli weer meer dan 6.000 mensen in het ziekenhuis met een corona-besmetting. 1.000 patiënten liggen op de afdeling intensieve zorg. De laatste 24 uur waren er een recordaantal van 16.096 besmettingen. Vooral het zuiden is zwaar getroffen. De regering besliste gisteren al dat in Marseille en in Aix-en-Provence alle bars en restaurants weer dicht moeten, vanaf zaterdag. Dat zorgt in die steden voor veel onvrede.    

Videospeler inladen...

Franstalige universiteiten volgen regels van Nationale Veiligheidsraad

De universiteiten van Luik, Namen, Bergen, Louvain-la-Neuve en Brussel hebben besloten om de nieuwe aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad wel te volgen. Dit in tegenstelling tot de rectoren van de Vlaamse universiteiten, die hun studenten opriepen om de eerder genomen maatregelen te blijven toepassen.

De Franstalige universiteiten roepen de studenten wel op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de nieuwe regels van de Nationale Veiligheidsraad strikt toe te passen. "We rekenen op het gezond verstand van de studenten", klinkt het bij de rectoren. De universiteiten hebben hun studenten wel op het hart gedrukt dat het belangrijk is een mondmasker te dragen, de handen voldoende te wassen en te ontsmetten en voldoende afstand te bewaren.

De Franstalige universiteiten zijn het academiejaar gestart in code geel, terwijl de universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt gestart zijn in code oranje. Code oranje betekent dat de capaciteit van de aula's en leslokalen beperkt wordt tot twintig procent.

Google voegt corona-info toe aan kaartenapplicatie

Google Maps zal binnenkort een nieuwe 'laag' aanbieden waardoor de gebruiker informatie over het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus te zien krijgt op de kaart.

Google begint deze week de uitrol van de nieuwe functie met de mobiele Google Maps-app voor Android en iOS. Wie het knopje selecteert voor de keuze van de verschillende lagen (kaart, luchtfoto ...), zal er ook een knop zien voor corona-info. Op de kaart komt dan voor het gebied dat de gebruiker aan het bekijken is, het zevendaagse gemiddelde van het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, zo meldt Google via de bedrijfsblog.

Ook de trend, stijgend of dalend, zal te zien zijn. En een kleurencode zal aangeven wat de frequentie is van nieuwe besmettingen in gebied. Dat gaat van grijs (minder dan 1 geval) via geel en oranje tot rood (30-40) en donkerrood (meer dan 40 per 100.000 inwoners).

De kaartinformatie is beschikbaar voor 220 landen en gebieden. Indien beschikbaar, zal er ook informatie op het niveau van bijvoorbeeld regio's en steden zijn. De cijfers komen van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins, die een mondiaal 'scorebord' bijhoudt met de coronacijfers.

Had regering "barometer" samen met nieuwe regels moeten invoeren?

Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat de regering gisteren na de Nationale Veiligheidsraad niet alleen de aangepaste coronamaatregelen had moeten aankondigen, maar meteen ook de barometer waar die beslissingen bij passen. Celeval, het adviesorgaan dat de Veiligheidsraad adviseert en waar Vlieghe ook deel van uitmaakt, had die barometer klaar, maar volgens de politici moet er nog even aan gesleuteld worden. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen