Nieuwe voorpost brandweer in Etterbeek: "Elke minuut telt, dus dit kan levens redden"

In Etterbeek is een nieuwe voorpost geopend van de brandweer op de site van de Europa-ziekenhuizen. Dat gebeurde officieel met het doorknippen van het lint. Op die voorpost heeft de Brusselse brandweer een ziekenwagen die tot vijf minuten sneller ter plaatse kan zijn in bepaalde wijken in Schaarbeek, Etterbeek en de Europese wijk.

Uit statistieken van de Brusselse brandweer bleek dat het te lang duurde voor een ziekenwagen ter plaatse was in enkele Brusselse gemeenten. Daarom krijgt de brandweer nu een voorpost met een ziekenwagen in Etterbeek waardoor ze sneller ter plaatse kunnen zijn. "Dat is een goeie zaak want elke minuut telt bij een interventie", zegt Tanguy du Bus de Warnaffe, het hoofd van de Brusselse brandweer. "Dankzij deze voorpost kunnen 50.000 mensen nu sneller bediend worden door een ziekenwagen."

Dringende interventies

"We zitten hier nu met een 15-tal interventies per dag, waarvan er toch zeker twee à drie heel dringend zijn", vertelt Tanguy du Bus de Warnaffe. "Dus deze voorpost kan levens redden. Bovendien is het aantal interventies voor dringende medische hulp de afgelopen vijf jaar met 25 procent gestegen en dan is elke minuut er één gewonnen."

De site van de Europa-ziekenhuizen in Etterbeek wordt de derde locatie waar de Brusselse brandweer een ziekenwagen heeft. "We hebben al een voorpost met een ziekenwagen in het Sint-Pietersziekenhuis, in Sint-Elizabeth en dit wordt onze derde voorpost." Over enkele jaren zou er ook een bijkomende voorpost komen in Molenbeek.

Meest gelezen