Gers Pardoel (archieffoto).
2015 Paul Bergen

#ikdoenietmeermee: ophef in Nederland omdat BN'ers zich van coronaregels afkeerden, wat is er aan de hand?

In Nederland is er ophef ontstaan nadat verschillende zangers, zangeressen en influencers zich hebben uitgesproken tegen de coronamaatregelen van hun overheid. Ook Gers Pardoel, die bij ons bekend is als jurylid van "The voice kids" op VTM, en influencer Famke Louise lieten van zich horen. Ondertussen hebben zij hun bewuste video's verwijderd. Louise erkent dat ze "ongefundeerde uitspraken" heeft gedaan. Haar video was opmerkelijk, omdat ze een tijdje geleden heeft deelgenomen aan een betaalde campagne die juist opriep om de maatregelen te volgen.

#ikdoenietmeermee: met deze hashtag postten verschillende BN'ers (bekende Nederlanders) maandag een video waarin ze hun ongenoegen uitten over de coronamaatregelen van hun overheid. Zij deden dat allemaal op hun sociale media met dezelfde tekst: "Alleen samen krijgen we de overheid onder controle, free the people."

Bekijk hier een verslag van "NOS jeugdjournaal" waarin de video's van verschillende BN'ers worden getoond (en lees verder onder de video):

Niet toevallig

De timing waarop de BN'ers hun video postten, lijkt niet toevallig. Zij deden dat nadat de Nederlandse premier Mark Rutte op een vraag van een journalist had geantwoord dat voetbalsupporters "hun bek moesten houden" als ze in een stadion zitten. Het filmpje werd gretig gedeeld onder de critici van de coronamaatregelen. 

Onder hen zaten ook heel veel influencers, zangers en actrices, mensen met miljoenen volgers op Instagram. Allemaal kwamen ze nagenoeg op hetzelfde moment met hun boodschap #ikdoenietmeermee. Het ging onder anderen om rapper Gers Pardoel, bij ons bekend als jurylid van "The voice kids", YouTube-influencer Famke Louise, actrice Dorien Rose en rapper Jebroer.

Gelinkt met oprichter van Viruswaanzin

Eén ding hadden ze gemeen: ze zouden gelinkt zijn aan de oprichter van Viruswaanzin Willem Engel. Viruswaanzin is een organisatie die de laatste tijd in Nederland en bij ons onder de aandacht is gekomen omdat ze opkomt tegen de coronamaatregelen. Op de website van de organisatie lezen we dat ze "strijden voor het behoud van de democratische rechtstaat". 

Dat doet de organisatie door gerechtelijke procedures aan te spannen tegen de maatregelen die de overheid oplegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Engel zei tegen de krant De Standaard dat hij al een tijdje via WhatsApp contact heeft met wat hij noemt "kritische BN'ers". Hij is naar eigen zeggen al een maand bezig met de voorbereiding van deze actie. 

Viruswaanzin heeft ook een Belgische tak, maar heeft bij ons minder  sympathisanten. In augustus organiseerde die in Brussel een betoging tegen de coronamaatregelen. Er daagden een honderdtal mensen op.  Viruswaanzin diende bij ons een klacht in tegen viroloog Marc Van Ranst. Volgens advocaat Michael Verstraeten verspreidt Van Ranst valse informatie en zaait hij angst bij de bevolking. 

Louise kreeg geld van de overheid

De tactiek van Viruswaanzin is overal dezelfde: de organisatie trekt de coronacijfers in twijfel en dreigt met rechtszaken als men geen gehoor krijgt. Ondertussen heeft de organisatie, bij monde van de BN'ers, heel veel aandacht gekregen. 

Bekijk hier de video die Jebroer postte (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Als je weet dat Louise 1 miljoen volgers heeft op Instagram en Jebroer, Pardoel en Rose samen aan bijna 500.000 volgers zitten, kan je hun impact op de jongeren niet onderschatten. Dat vindt ook Chris Demeyere, socialemediaspecialist bij Punchline. Hij denkt dat Louise onderschat heeft wat voor impact ze heeft. 

"Als influencer ben je vooral bezig met jouw doelgroep", zegt Demeyere. "En dat is ook wat Louise doet. De influencers in Nederland zijn anders dan bij ons. Daar doen ze soms straffe uitspraken om een discussie uit te lokken. Bij ons is dat minder het geval. Ik denk niet dat ze besefte wat voor impact haar uitspraken hebben op de buitenwereld."

Want influencer op een socialemediaplatform zijn is één ding, maar uitgenodigd worden in talkshows om dan te moeten antwoorden op een spervuur van vragen is toch iets anders. En dat gebeurde ook bij Louise. Eergisteren zat ze in de Nederlandse talkshow "Jinek". Haar passage werd druk gedeeld op sociale media.

Een gevolg daarvan is dat mensen met haar zijn beginnen te lachen. "En dat kan een influencer heel zuur opbreken. Want zij zijn afhankelijk van grote merken die hun video's sponsoren. Als je je uitspreekt tegen de maatregelen van de overheid, haken zij af." Ook bij ons was er kritiek op de actie van BN'ers. Komiek en presentator van "De ideale wereld" Jan Jaap van der Wal vindt het niet kunnen dat Gers Pardoel als jurylid van "The voice kids" dergelijke uitspraken doet. Dat zei hij gisteravond in "Vandaag" op Eén.

Bekijk hier de uitspraken van Jan Jaap van der Wal in "Vandaag" met ook een fragment uit "Jinek" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Ondertussen krijgt Louise veel kritiek op sociale media. Vooral omdat er aan het licht is gekomen dat ze een paar maanden geleden, aan het begin van de coronacrisis, van de overheid geld kreeg om een video te maken die jongeren aanzet om de maatregelen te respecteren.

Intussen heeft ze op haar Instagrampagina gezegd dat ze ongefundeerde uitspraken heeft gedaan. Voorts zegt ze : "Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het coronavirus."

Ook rapper Gers Pardoel beseft intussen dat zijn uitspraken niet stroken met wat er verwacht wordt van een rolmodel. Hij heeft zijn video verwijderd. De zanger is niet aan zijn proefstuk toe, in maart werd hij door VTM, de zender waarop hij in "The voice kids" jureert, op de vinger getikt omdat hij opriep voor meer lichamelijk contact.

Volgens Demeyere moeten we de actie van de BN'ers in het licht plaatsen van de groeiende kritiek op de coronamaatregelen. "Maar dat doe je met goede argumenten, anders is jouw carrière als influencer afgelopen." 

Ondertussen is ook bekend geraakt dat Louise een grote opdracht niet krijgt omdat ze heeft deelgenomen aan de actie. Normaal moest ze optreden in het nieuwe Scala Theater tijdens de Utrechtse Jaarbeurs, maar dat gaat nu niet door. "Met een artiest die zich op die manier over corona uit, willen wij niet geassocieerd worden", klinkt het bij Senf Theaterproducties.

Meest gelezen