Toerisme Kortrijk

Otegem bouwt een begijnhof: “Moderne woningen die er authentiek gaan uitzien”

In Otegem komt er een nieuw begijnhof. Niet meer voor begijntjes, maar wel voor iedereen die er graag wil gaan wonen. Het worden nieuwe, moderne woningen rond een centrale binnentuin. Alle hedendaagse comfort zal er zijn, maar van buitenaf zullen de huizen er uitzien als de oude huisjes in het begijnhof van Kortrijk. Het nagebouwde begijnhof in Otegem is een nieuw concept van de ontwerpstudio Entirus Group uit Zwevegem.

Ze haalden de mosterd bij het begijnhof van Kortrijk, zegt projectmanager Jeff Vanhessche van Entirus Group. “Dat is een zeer tof begijnhof met een binnentuin waar de huisjes rond liggen.”

Het nieuwe wooncept in Otegem mikt op een variatie aan bewoners. “Gezinnen met kinderen of alleenstaanden. Alle huizen hebben minstens 3 slaapkamers, ze zijn dus een stuk groter dan de echte huisjes in begijnhoven. En de deuren zijn ook een stuk hoger”, lacht Vanhessche.

Samenleven

Het centrale punt is de binnentuin. “Het is de bedoeling dat de bewoners door die tuin moeten voor ze hun huis kunnen binnengaan en dus hun buren kunnen ontmoeten. De binnentuin zal net als de begijnhoven van vroeger een kruidentuin zijn. Alle huizen hebben wel ook nog hun eigen tuin achteraan. Het is de bedoeling dat de bewoners een soort gemeenschap vormen en voor een stuk zullen samenleven. Het lijkt wat ouderwets, maar de grond is schaars, we moeten creatief zijn", besluit Vanhessche.

De werken zijn al volop bezig, het project zal klaar zijn rond eind 2021.

Meest gelezen