Foto: Radio 2

Wandtapijt uit 16e eeuw komt na 400 jaar weer thuis in Oudenaarde

In Oudenaarde is een 16e-eeuws wandtapijt onthuld dat de stad vorig jaar had gekocht in New York voor 13.500 euro. Oudenaarde was vroeger koploper in het maken van wandtapijten en voerde die uit over de hele wereld.

Oudenaarde was eeuwenlang een van de belangrijkste centra van de wandtapijtenindustrie. Het aangekochte wandtapijt, dat een veldslag afbeeldt, maakt deel uit van de prestigieuze reeks “de geschiedenis van Alexander” (1580-1590). De stad kocht het topstuk vorig jaar op een veiling bij Sotheby’s in New York. Het was destijds een geschenk van de stad aan Alexander Farnese, de hertog van Parma, bij zijn plechtige intrede. De moeder van Farnese werd geboren in Oudenaarde.

Steun van Vlaanderen

De aankoop van het wandtapijt werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Toerisme Vlaanderen. “De Oudenaardse wandtapijten zijn een sterk voorbeeld van het buitengewoon Vlaams vakmanschap”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “De Vlaamse wandtapijtenindustrie was eeuwenlang internationaal gerenommeerd en had een afzet over de hele wereld.”

Het MOU (Museum Oudenaarde) bezit momenteel 37 wandtapijten, waarvan er 15 te zien zijn in de lakenhalle. Het is de bedoeling om de collectie nog uit te breiden.

Meest gelezen